Kijk op Bodegraven-Reeuwijk

11 april 2018

Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 11 april 2018


Benefietdiner voor ParkinsonFonds overweldigend succes

Liefst 70.000 euro totaalopbrengst

Reeuwijk - De Benefietavond ten behoeve van onderzoek naar pijnbestrijding bij Parkinson, georganiseerd door Rotary Reeuwijk, was een overweldigend succes. Ongeveer 200 deelnemers waren woensdagavond 4 april in zalencentrum
De Brug aanwezig en genoten van een heerlijk diner.

Tijdens de avond hield prof. dr. Erik Scherder een interactieve en onderhoudende inleiding. De wijze waarop hij de werking van hersenen uiteenzet, verbanden met de eigen levensstijl en ervaringen met veel humor persoonlijk en de bijzonderheden van Parkinson voor elke aanwezige begrijpelijk maakt, is onnavolgbaar.

Onder de bezielende leiding van een veilingmeester werden alle 34 stukken verkocht, van een week in een vakantiehuis tot kunst, van bodycasting tot door topsporters getekende shirts. Ook de loten gingen grif van de hand. De hoofdprijs was een stedentrip ter waarde van 500 euro.

De opbrengst van deze avond was met 20.000 euro boven verwachting. Nadat de cheque was overhandigd aan René Kruijff, directeur van Stichting ParkinsonFonds, kwam hij met de verrassende mededeling: dit initiatief van de Rotary is voor twee anonieme donateurs aanleiding is geweest om beiden 25.000 euro aan dit goede doel te geven. De totaalopbrengst van deze actie kwam daarmee op het fantastische bedrag van 70.000 euro. Deze bijzondere avond zal dan ook om diverse redenen nog lang blijven heugen bij de aanwezigen, niet in de laatste plaats bij hen die tevreden met hun aankopen en prijzen naar huis gingen. De organisatie dankt iedereen, ook de sponsoren, die een bijdrage heeft geleverd.

Open dag LTO bij Kaasboerderij de Graaf

Bodegraven - Land en Tuinbouw Organisatie Nederland Noord (LTO), afdeling Bodegraven, houdt aanstaande zaterdag 14 april een open dag voor alle belangstellenden, van jong tot oud. Kaasboerderij de Graaf, Buitenkerk 56 is voor de derde keer gastheer. LTO Noord heeft dit jaar voor alleen deze locatie gekozen, omdat hier een aparte ruimte is om mensen te ontvangen. De vorig jaar vernieuwde open schuur is een plaatje en voorbeeld van de moderne veehouderij.

Het 90-jarige bedrijf wordt inmiddels gerund door de derde generatie kaasmakers: Gerrit en Irma de Graaf. Zij zullen samen met hun zoon Adriaan alles over hun vak vertellen. Het bestuur van LTO loopt ook rond om vragen te beantwoorden. Gerrit: "Steeds meer mensen willen weten waar hun eten vandaan komt. Deze dag is echt bedoeld om meer informatie aan de consument te geven. Het thema is dit jaar dan ook 'Voedsel van eigen bodem'." Gastvrouw Irma vult aan: "Wij gaan echt nog niet stoppen hoor, we vinden het zelf nog veel te leuk om alles al aan de vierde generatie, onze zoon Adriaan, over te laten. Hij zit nu inmiddels 6 jaar in de maatschap en dat loopt prima. Ik geniet elke dag van de dieren en het geven van rondleidingen. Kinderen vinden het ook prachtig om een partijtje hier te vieren."

Biologische producten

Behalve kaas en de misschien iets minder bekende biest en smoort, is er deze dag nog veel meer te proeven en ervaren. Diverse boerenbedrijven uit de regio staan er met stands met informatie en producten om te kopen of bestellen. Onder andere biologische slager Van Leeuwen uit Reeuwijk, hij staat er met biologisch rundvlees van de Heresford koeien. Vanuit Nieuwerbrug komt Lievaart met fruit, Bee Box met biologische groenten en is Vernooij er met boerderij ijs. Friesland Campina zal ook aanwezig zijn.

De afgelopen weken zijn er op de boerderij kalfjes en veel lammetjes geboren. Ook zullen er biggetjes en konijntjes zijn. De kinderen kunnen het jonge vee aaien, lekker op een parkoers rijden met traptrekkers en zich vermaken op het springkussen. Mochten ze daar trek van krijgen, er worden deze dag ook pannenkoeken gebakken.

Tekst en beeld: Sonja van den Brink-Bombeke

Jubileumconcert Koor Fabulous!

Bodegraven - Opgericht in 2007 - toen nog onder de naam 'Het Popkoor' - bestaat het koor Fabulous! dit seizoen 10 jaar. Ter er van dit jubileum geeft heet koor een spetterend jubileumconcert op zaterdag 21 april (aanvang 20.00 uur) in het Evertshuis. Met hart en ziel is er de afgelopen maanden gewerkt aan nieuw repertoire, maar ook nummers uit het historisch archief werden afgestoft en opgefrist om opnieuw ten gehore te kunnen worden gebracht tijdens dit bijzondere optreden. Mede omdat het koor wordt begeleid door een live band met zeer getalenteerde muzikanten. Bovendien wordt het kooroptreden afgewisseld door een verrassend gastoptreden. Na het concert verplaatst het feestje zich naar de foyer en kunnen de voetjes van de vloer tijdens een gezellige afterparty. Natuurlijk is er dan ook voldoende gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje bij te praten en herinneringen op te halen. Kaarten a 14,50 euro zijn te koop aan de kassa of via de website van het Evertshuis. www.evertshuis.nl en www.koorfabulous.nl

Diamanten huwelijk begon met zwieren op het ijs

Bodegraven - Op het winterse ijs sloeg de vonk over en die is nooit meer 'uitgegaan'. Aldus de 84-jarige Arend van der Vis op de vraag waar hij zijn 82-jarige Adrie de Jong voor het eerst ontmoet had. Arend: "Ze was al twee jaar mijn buurmeisje en op de ijsbaan van Barwoutswaarder heb ik samen met haar gezwierd." Adrie was een beetje bangerig en dus kon Arend haar stevig vasthouden.

De Oud-Bodegraafseweg viel toen nog onder de gemeente Zwammerdam en zo is het stel voor de wet in de gemeente Zwammerdam getrouwd. De kerke­lijke inzegening vond plaats in de Nederlands Hervormde kerk aan de markt in Bodegraven.

Kazen

Arend zijn vader was evenals de vader van Adrie boer aan de Oud-Bodegraafseweg. Toen het stel trouwde, werd het huis van haar vader gekocht en omdat hij weduwnaar was bleef hij wel bij hen inwonen. Naast het melkvee had het echtpaar in de beginjaren nog varkens. Arend: "Toen kon je d'r nog wat aan hebben." En ze maakten boerenkaas. Van die enorme kazen van 16 kilo per stuk. Adrie: "Ik heb heel wat kazen door mijn handen gehad, maar deze zware kon ik natuurlijk niet alleen tillen. In het begin verkocht Arend de kaas zelf op de markt in Bodegraven. Later kregen we een vaste opkoper; de firma Jongeneel uit Bodegraven."

Oneindig verdriet

Samen kregen ze vier kinderen. Johan, Willem, Bertus en Coby. De vier gingen naar de lagere school in Bodegraven. De Da Costaschool. In het begin lopend en later op de fiets. Bertus is tijdens zijn werk als vrachtwagenchauffeur op 25-jarige leeftijd om het leven gekomen. Arend: "Verdriet wat nooit meer weggaat. Een hele zware periode, maar samen zijn we eruit gekomen."

Nooit gezwegen

Aan de wand hangen de trouwfoto's van de andere drie kinderen. Ook zij kregen kinderen, zodat Adrie en Arend trotse oma en opa konden worden van acht kleinkinderen. Ter ere van hun diamanten huwelijk is burgemeester Van der Kamp hen met een mooie bos bloemen komen feliciteren. Met hun kinderen, familie, buren en kennissen zullen ze het feest in de Vliethoeve vieren. En het geheim van zo'n lange verbintenis? Arend: "Dat is zo gegroeid. We hebben nooit iets verzwegen voor elkaar. Alles werd uitgesproken. Maar wel eerst denken en dan pas zeggen."

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Mooie muzikale erfenis

Bodegraven - Afgelopen zondag gaf het Bodegraafs Vocaal Ensemble in de Willibrorduskerk haar tweede Themaconcert. Een mooi, kleurrijk en zeer divers programma, met een heel goed bezette kerk. Het thema van het concert was 'Een muzikale erfenis', met liedjes van artiesten die in de afgelopen 40 jaar zijn overleden. Er is genoten van de vrolijke en herkenbare muziek van Annie M.G. Schmidt, van het altijd mooie Hallelujah van Leonard Cohen en van een heerlijke medley van Queen. www.bodegraafsvocaalensemble.nl

Boeiende avond over otters

Meije - De otter is ÈÈn van de meest tot de verbeelding sprekende dieren in de Nieuwkoopse Plassen. In 2013 is de otter na meer dan veertig jaar teruggekeerd in het plassengebied. Sindsdien zijn er elk jaar nestjes met jongen geboren. Hoe gaat het met de otters en hoe ziet hun leven en toekomst eruit? Hans Blom, vrijwilliger bij Natuurmonumenten, is nauw betrokken bij de monitoring van de otters en zal hierover meer vertellen aan de hand van unieke beelden uit de Nieuwkoopse Plassen. Ook besteedt hij aandacht aan de andere marters die in het gebied leven. De presentatie is op dinsdag 17 april van 20.00 tot 22.00 uur in eetcafe de Halve Maan, Hazekade 20. De entree is gratis. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Inwoners meten luchtkwaliteit

Bodegraven-Reeuwijk - Inwoners gaan de luchtkwaliteit in de gemeente meten. Gisteren vond een instructieavond plaats, waarbij de eerste tien deelnemers van het pilotproject 'Bodegraven-Reeuwijk meet!' de werking van de luchtmeter uitgelegd kregen. Binnenkort worden de luchtmeters geïnstalleerd.

De luchtmeters meten, registreren en analyseren een aantal luchtkwaliteitsparameters, zoals stikstofdioxide en fijnstof. Zo ontstaat meer zicht op de buitenluchtkwaliteit op de locaties waar de diverse parameters worden gemeten. De meetresultaten kunnen door alle belangstellenden continu en per locatie worden gevolgd via de website samenmeten.rivm.nl.

Schoon genoeg?

Als de eerste tien luchtmeters kwalitatief voldoende informatie leveren, zal de organisatie een tweede groep van tien inwoners vragen een luchtmeter te plaatsen. Het uiteindelijke doel is voldoende informatie te verzamelen om antwoord te geven op vragen als: is de lucht in deze regio schoon genoeg? Hoe schadelijk is luchtvervuiling voor onze gezondheid? En: wat kunnen we samen doen om luchtvervuiling tegen te gaan?

Bij het project zijn behalve de inwoners ook de provincie Zuid-Holland, gemeente, Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH), MilieuRaad Bodegraven-Reeuwijk en samenwerkende wijkteams betrokken.

Duurzame visserij in Reeuwijkse Plassen

Reeuwijk - De coöperatie van vissers 'De Schakel' heeft wederom glasaal (jonge doorzichtige paling) uitgezet in de Reeuwijkse Plassen. Het uitzetten gebeurt op een groot aantal plaatsen in het plassengebied. Dit jaar in totaal zo'n 35.000 stuks, die over een jaar of zeven groot genoeg zijn om te worden bevist.

Het zijn dit jaar hele mooie levendige beestjes, in zuidwest Frankrijk gevangen. Ze komen hiernaartoe over de weg via een rit van 36 uur in gekoelde bakken. Omdat het vervoer en uitzetten van glasaal alleen onder strikte voorschriften mag geschieden, moet er daarom altijd een gezagsdrager bij aanwezig zijn. Dit keer is De Schakel bijgestaan door BOA Ton Steenwinkel.

Uitzetten van glasaal is nodig, omdat het plassengebied een afgesloten gebied waar bijna geen in- en uittrek van paling mogelijk is. Door het gezonde troebele water gedijt de paling hier heel goed en kunnen we spreken van een prima kwaliteit. De vangsten zijn de afgelopen jaren steeds nagenoeg hetzelfde. Door het feit dat er een visstandbeheerplan 2017-2026 is opgesteld door de beroepsvissers, weet eenieder waar hij of zij aan toe is. Door dit visstandbeheerplan zijn er duidelijke afspraken bekend over de bevissing in het plassengebied. Zo wordt duidelijk naar de vangsten en de kwaliteit van de vangsten gekeken om te beoordelen of er bijzondere maatregelen moeten worden getroffen. "Gelukkig hoeven we ons hierdoor geen zorgen te maken over de hoeveelheid paling en snoekbaars in ons mooie plassengebied," aldus Wijnand Kruit van De Schakel, die samen met Ton Steenwinkel de glasaal heeft uitgezet.

Opening vernieuwde Kaashal

Bodegraven - De Kaashal van De Bodegraafse Kaasboer in de Prins Hendrikstraat is vernieuwd. In het ruim 100 jaar oude kaaspakhuis is meer dan 45 jaar een winkel gevestigd. De winkel wordt voorzien van een 'nieuw' interieur, waarbij het authentieke karakter van het pand terugkomt. Zo heeft het winkelend publiek het gevoel dat je in een oud kaaspakhuis staat. Vrijdag 13 april gaat de winkel na de verbouwing weer open en kunt u er terecht voor traditioneel gerijpte kaas uit eigen kaaspakhuis.

In het eigen kaaspakhuis worden de kazen op traditionele wijze gerijpt. Dit betekent dat de kaas nog op houten planken rijpt en dat ze wekelijks met veel liefde met de hand worden gekeerd. Temperatuur en luchtvochtigheid zorgen ervoor dat de kaas zo natuurlijk mogelijk zijn smaak krijgt. 'Als de kazen op de juiste leeftijd zijn aangekomen, worden ze met een kaasboor aangeboord en beoordelen we de smaak. Zo zorgen we ervoor dat de kaas altijd de juiste smaak, smeuigheid en kwaliteit heeft. Kaas zoals het hoort.'

Vijfde generatie

De familie Veldhuijzen is al sinds 1885 actief in de kaashandel. Voordat men actief werd in het handelen van kaas waren ze als beurtschipper actief. Er was op een gegeven moment behoefte van lokale boeren om kaas te vervoeren, want zij boden partijen kaas aan. Deze werden verkocht in de plaatsen die de schippers aandeden. In 1913 werd er een kaaspakhuis in Bode≠graven gevonden en hier startte de handel en verkoop vanuit een kaaspakhuis in Bodegraven. Zo is er al meer dan 133 jaar ervaring in het selecteren van de lekkerste kazen, het rijpingsproces en het vers versnijden van kaas. Inmiddels is de vijfde generatie actief in het bedrijf. En daarmee wordt een familietraditie voortgezet.

De winkel is door winkel≠interieur specialist Domburg in recordtijd verbouwd. 'Zij hebben bij de opening 45 jaar geleden de winkel ingericht en ook nu hebben zij dat weer uitgevoerd.' Het resultaat van de vernieuwing kunt u zelf aanschouwen vanaf aanstaande vrijdag. De kazen zijn van vertrouwde kwaliteit. 'Kom kijken en proeven!'

Ontwikkeling Achter de Boerderij van start

Reeuwijk - Kaaspakhuis St. Catharina aan de Dorpsweg in Reeuwijk-Dorp en de locatie erachter, ook wel Achter de Boerderij genaamd, krijgen een nieuwe bestemming. Daarover hebben Randenburght Properties, Vergeer Onroerend Goed en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk afspraken gemaakt. De samenwerkingsovereenkomst is recent ondertekend.

Verantwoordelijk wethouder Kees Oskam is verheugd dat er na jaren van voorbereiding een mooi woningbouwproject komt. 'Daarnaast behouden we zo het cultureel waardevolle gebouw St. Catharina voor het dorp,' aldus Oskam.

Kleinschalig en gasloos

Het plan voor Achter de Boerderij omvat zestien woningen die kleinschalig en in een dorpse sfeer worden ontwikkeld, aansluitend bij het achtergelegen Reesvelt. St. Catharina wordt verbouwd tot woningen waarbij de monumentale delen worden gehandhaafd. De woningen in het plangebied worden niet aangesloten op het gasnet. De ontsluiting van het woonhof gebeurt vanaf de Dorpsweg over het terrein van St. Catharina.

Nog geen paal in de grond

Het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst is de eerste stap bij de realisatie van het project. De eerste paal zal zeker niet op korte termijn worden geslagen. In nauw overleg met de ontwikkelaar zal eerst de verkaveling worden bepaald en ook de architect en de aannemer zijn nog niet bekend. Bovendien moet het plan, waarbinnen geen woningen in de sociale sector worden gerealiseerd, ook nog een planologische procedure doorlopen en in het kader daarvan zullen informatiebijeenkomsten worden georganiseerd waarbij ook de planontwikkeling aan de orde zal komen.

Tekst: Bert Verver

Dierenspeciaalzaak wordt Dierenexpert

Bodegraven - De nieuwe eigenaars van Diercentraal in de Van Tolstraat zijn Esther en Peter Kentie en hun gezin. Ze hebben al twee winkels onder de naam Dierenexpert Benji; in Den Haag en Zoetermeer. Het is nu een familiebedrijf waarin iedereen zijn steentje bijdraagt. Peter zijn ervaring - inmiddels meer dan 45 jaar - en enthousiasme heeft de hele familie aangestoken. Sinds 1991 is hij al zelfstandig aan de slag en met de uitbreiding van de familie is ook het aantal winkels gegroeid. Hoog in het vaandel staan de service en kwaliteit. 'Je wordt geholpen net zoals ikzelf geholpen zou willen worden', is de familie-slogan.

Sushi van hoge kwaliteit

Bodegraven - In Hoofddorp, Lisse, Zwolle en Budapest runden ze al succesvol een Japans restaurant. Vanaf maart dit jaar zijn ze aanwezig in Bodegraven: Jiaming en Jialiang Zhou bereiden in onze gemeente sushi van hoge kwaliteit, dus lekker. De broers hebben bewust gekozen voor een concept van afhalen of bezorgen. 'Met dit concept kunnen wij echt goede sushi garanderen. De meeste klanten nemen een sushimenu als basis en kiezen een aantal bijzondere sushi extra bij de bestelling. De populairste sushi is de garnalensushi, de Ebi maki.' De locatie aan de Oud-Bodegraafseweg met veel parkeergelegenheid is perfect voor afhalen. Bezorgen in Bodegraven doet Zhoushi & More als het kan op de elektrische fiets. Bestellingen voor Reeuwijk en Zwammerdam gaan gewoon per auto.


Brood met Nederlands graan

Bodegraven-Reeuwijk - Het gros van de speciale Steenovenbroden van BROOD&KO worden voortaan gebakken met Nederlandse tarwe. 'Dat is bijzonder', aldus Ko van Daalen, die als een van de eerste bakkers van Nederland hiermee aan de slag gaat. 'Voorheen was het niet mogelijk om brood te bakken van Nederlandse tarwe, maar na een langjarig traject van onze meelleverancier is het toch gelukt.' Dat het eerder niet lukte om zogenaamde 'bakwaardige' tarwe in Nederland te verbouwen, heeft volgens Van Daalen te maken met aandacht en geld. 'De tarwe was vooral geschikt voor veevoer en had een lage opbrengst. Nu wordt tarwe verbouwd met de juiste eigenschappen en een hogere opbrengst voor de Nederlandse boer.' Voor de bakker heeft het Nederlandse graan als voordeel dat het graan niet helemaal uit Duitsland, Frankrijk of Amerika hoeft te komen. Bovendien heeft men precies in beeld waar het graan vandaan komt. Niet alle Steenovenbroden kunnen overigens worden gebakken met uitsluitend Nederlands graan. ìOnze Steenoven Spelt is bijvoorbeeld gemaakt van 100 procent speltmeel en de beste spelt komt nog steeds uit Duitsland. Het is voor ons wel belangrijk dat we niet inleveren op kwaliteit. En dat doen we met deze Nederlandse tarwe zeker niet.î

Odillia wint contactlenzenpakket

Bodegraven - Vanwege het 150-jarig jubileum looft vandambrillen dit jaar elk kwartaal een lenzenpakket of bril uit aan een client(e) die in de afgelopen periode een nieuwe bril of lenzenpakket aanschafte. Dit kwartaal was Odillia Bottenberg de gelukkige. Zij draagt al jaren naar volle tevredenheid zachte contactlenzen van het Bodegraafse optiekbedrijf aan de Brugstraat en is heel blij met dit jubileumcadeau.

Vrijdagmiddagborrel

Bodegraven-Reeuwijk - Op vrijdag 13 april vanaf 17.00 uur houdt Platform-Z samen met Societeit KRAS een gezellige en informele vrijdagmiddagborrel voor ondernemers uit de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Neem gerust een vriend, vriendin of collega mee. Ben je (nog) geen ondernemer? Ook dan ben je van harte welkom. Entree is gratis (ook voor niet-leden). Consumpties zijn voor eigen rekening. Pinnen is niet mogelijk. Neem je visitekaartjes mee! Locatie: Overtocht 17 in Bodegraven. Aanmelden via de website in verband met catering.

www.platform-z.nl/agenda

Uitnodigend buitenterras

Driebruggen - Onder flinke belangstelling is het volledig opgeknapte buitenterras naast het Huis van Alles vorige week in gebruik genomen. Met medewerking van de gemeente en de belangeloze inzet van veel vrijwilligers is deze klus geklaard. Met als resultaat een vriendelijk en gezellig ogend plekje voor jong en oud in Driebruggen. Namens de programmaraad van het Huis van Alles vertelde Bettie Boer hoe dit alles door goede samenwerking tot stand heeft kunnen komen. Er is fris ogende nieuwe bestrating aangebracht, tijdens de NLdoet activiteiten zijn er vrolijk gekleurde zitelementen gemaakt, er is een plantenbak voor heerlijke kruiden neergezet en een betonnen tafeltennistafel en kleurrijke stenen tafel met banken completeren het terras. Centraal staat een oranjekleurige bloembak, of eigenlijk een minituin, met daarin een notenboom en omringende lage beplanting. Als symbool van opening werden door Yune Dik, een van de jongste aanwezigen, en wethouder Laura Leijendekkers nog enkele extra kleurige plantjes geplant. Hierna was het tijd om met een hapje en een drankje te toosten op deze nieuwe aanwinst in Driebruggen. Tekst en beeld: Wim de Boevere

Politici aan het woord

Jan van Rooijen, CDA

Een nieuwe raad(speriode)

Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart is neergedaald. Een week later is afscheid genomen van de raadsleden die zich de afgelopen vier jaar met veel energie hebben ingezet. Een woord van dank aan hen is op zijn plaats. Een dag later zijn de nieuwe leden van de raad geinstalleerd en daarmee is niet alleen een nieuwe raad, maar ook een nieuwe raadsperiode begonnen.

Voor meer dan de helft van de raad is het raads≠lidmaat≠schap een nieuwe uitdaging. Veel nieuwe mensen dus, maar vooral ook een aanmerkelijk jongere raad. Jonger in leeftijd, maar ook ëjongerí in ervaring. Zij (ik!) moeten dus veel leren en daarbij hoort ook dat ze (ik!) de plank misschien een beetje zullen misslaan. Zij (ik!) zullen de uiterste best doen dit zoveel mogelijk te voorkomen, maar in voorkomend geval vragen zij (ik!) om uw begrip.

De nieuwe raadsleden hebben zich verkiesbaar gesteld met de overtuiging zich dienstbaar te willen maken voor de plaatselijke samenleving. De uitdagingen zijn legio en de zaken die onze aandacht vragen vaak heel divers. De kunst daarbij is om over de juiste informatie te beschikken op basis waarvan het debat gevoerd kan worden. Zoals uw rol bij de verkiezingen heel belangrijk was om gekozen te worden, hebben we u deze raadsperiode ook hard nodig om ons van die informatie te voorzien. Alleen dan zijn we goed op de hoogte en kunnen we het juiste besluit nemen. Ik hoop dat u ons blijft weten te vinden.

Voor mijn eigen verkiezing in de raad ben ik bijzonder dankbaar. Ik vind het een grote eer dat zoveel mensen mij hun voorkeursstem hebben gegeven. Onze burgemeester noemde dit tijdens de verkiezingsavond het 'Jan-effect'. Een bij Van Dale onbekend begrip, maar tegelijkertijd een opdracht om te 'leveren'. Ik dank u hartelijk voor uw vertrouwen. Ik ga mijn stinkende best doen voor u!

Jan van Rooijen

CDA Bodegraven-Reeuwijk

Vertrekkende raadsleden blikken terug

Bodegraven-Reeuwijk - Na de gemeenteraadsverkiezingen keerden vooralsnog 15 raadsleden niet meer terug in de raad. Vijf van hen hadden er meer dan twee volledige zittingsperioden opzitten en met hun vertrek verdwijnt 64 jaar aan raadservaring; hoewel sommigen op de achtergrond nog wel politiek actief zullen blijven. Deze vijf oudgedienden praten over hun drijfveren die ze destijds hadden om zich politiek te manifesteren, hun ervaringen als raadslid en de verbeterpunten die zij voor de toekomst nodig achten. Deze week Lizette Visscher, Gerrit van Eijk en Henk Rijkenhuizen.

Lizette Visscher en Gerrit van Eijk, samen 22 jaar ervaring in raadswerk

Door het vertrek van Lizette Visscher en Gerrit van Eijk verliest de fractie van de VVD 22 jaar ervaring in raadswerk. Lizette kwam in 2005 in de raad van Reeuwijk toen Jan Rupke wethouder werd. Gerrit nam zijn raadszetel in 2009 in toen Jan Christiaan Goudbeek in Bodegraven in het college zitting nam, maar Gerrit had zich al sinds 1983 op verschillende fronten voor zijn partij ingezet.

Lizette vertelt dat haar bestuurswerk in de sport (Reflex Reeuwijk en Sportraad) haar in contact bracht met zowel college als raadsleden. "Op die wijze kreeg ik affiniteit met het politieke werk. De keuze voor de VVD heb ik niet van huis uit meegekregen, maar na enkele jaren van oriëntatie hebben zowel mijn man Nelis als ikzelf ons aangesloten bij de VVD."

Ook Gerrit van Eijk heeft het oranje VVD gevoel niet van thuis meegekregen. "Voor mijn gevoel paste ik het beste bij de VVD, omdat ik daar vrijheid vond en ik er van nature slecht tegen kan dat anderen mij vertellen wat ik moet doen. Mijn buurvrouw was de toenmalige wethouder Elise Neurderburg. Haar man was voorzitter van De Kuil en daar moest een warmtekrachtcentrale worden geplaatst. Hij vroeg mij, vanuit mijn ervaring op dat gebied, om advies en daaruit ontstonden contacten die uiteindelijk hebben geleid tot mijn raadslidmaatschap."

Menselijk en zakelijk

Lizette vertelt dat haar drijfveer vooral was om een stem te zijn voor mensen die zichzelf niet zo gemakkelijk laten horen. Gerrit vult dat direct aan met de woorden: "Jij bent een echt mensenmens, terwijl mijn belangstelling vooral lag aan de zakelijk/bestuurlijke kant. Ik voelde mij thuis in projecten en financiën en dat had ook te maken met mijn werk als directievoerder bij enkele grote bedrijven." Dat Lizette een mensenmens is zullen velen in haar herkennen. Zelf zegt zij daar nog over: "Voor mij is het contact met mensen een groot goed. Daarom ging ik overal naar toe om mij te laten informeren en met de inwoners in gesprek te gaan. In het verlengde daarvan heb ik mij altijd nauw betrokken gevoeld bij de invulling van de openbare ruimte, woningbouw en het verenigingsleven, zaken die van groot belang zijn voor een goed leefklimaat."

Sociaal domein

Terugkijkend op de ontwikkelingen in het raadswerk stellen beiden vast dat het arsenaal aan taken erg is uitgebreid. "De transitie van het sociale domein was en is een enorme kluif. De valkuil daarbij is dat je je als raadslid teveel met de uitvoering gaat bezighouden, omdat je dingen ziet gebeuren die niet goed dreigen te gaan. Daarbij komt dat het voor de raadsleden met een volledige baan bijna onmogelijk is alle dossiers in hun volle omvang te beheersen." Lizette en Gerrit geven daarbij aan dat zij de laatste jaren in de raad een 'politisering' hebben zien ontstaan door het grote getalsmatige overwicht van de coalitie, waardoor het duale stelsel verwatert omdat de eigen wet­houders door dik en dun worden gesteund. "Wij willen de nieuwe raad meegeven dat ze meer kaderstellend moeten werken en dat zij beter in staat worden gesteld om hun controlerende taak uit te voeren. Dat hebben wij in de afgelopen periode gemist; er zijn uitgaven gedaan waar we onvoldoende grip op hadden."

Memorabel

Op de vraag naar memorabele zaken uit hun raadsperiode noemt Gerrit meteen het tot stand komen van de Reeuwijkse randweg. "Wij hebben ons als VVD daar sterk voor gemaakt, ook toen het project na de gemeentelijke fusie omstreden was geworden. Wel vinden we het nog steeds jammer dat er niet direct een aansluiting op de Goudse wijk Bloemendaal is gekomen. Voor mij is de recente discussie over de sportharmonisatie een dieptepunt geweest. Het is een moeilijk dossier dat in de basis verkeerd is opgepakt, waardoor er veel heisa is ontstaan." Lizette blikt nog wat verder terug. "In Reeuwijk hadden wij eind 2010 een visie ontwikkeld over de uitgaansgelegenheid CityLife en een burgerloket. Deze besluiten werden na de fusie meteen teruggedraaid en deze valse start sijpelt helaas nog steeds door. Waar ik erg blij mee ben, is dat we ruimte hebben kunnen bieden aan waardevolle burgerinitiatieven zoals de strijd voor het behoud van De Fuut en de Rijnkadehaven en dat wij stappen hebben gezet op het gebied van de leefbaarheid van onze dorpen."

Verrijkt

De scheidende raadsleden hebben hun werkzaamheden ook persoonlijk als een verrijking ervaren. Lizette: "Ik was al op verschillende fronten actief, maar de grote diversiteit in het raadswerk heeft mij veel gebracht en dat voel ik als een verrijking." Gerrit beaamt dat ten volle. "Meer nog dan in het bedrijfsleven moet je bij zakelijke beslissingen rekening houden met de emotionele kanten van de beslissingen en ik heb geleerd om vanuit grotere structuren te kijken naar die dingen waar de mensen echt iets aan hebben."

Tot slot van het gesprek willen zij vanuit hun ervaring jongeren oproepen zich in de politiek te gaan interesseren, omdat ze daarmee een bijdrage kunnen leveren aan het behoud van een dynamische leefgemeenschap.

Vertrekkende raadsleden blikken terug

Bodegraven-Reeuwijk - Na de gemeenteraadsverkiezingen keerden vooralsnog 15 raadsleden niet meer terug in de raad. Vijf van hen hadden er meer dan twee volledige zittingsperioden opzitten en met hun vertrek verdwijnt 64 jaar aan raadservaring; hoewel sommigen op de achtergrond nog wel politiek actief zullen blijven. Deze vijf oudgedienden praten over hun drijfveren die ze destijds hadden om zich politiek te manifesteren, hun ervaringen als raadslid en de verbeterpunten die zij voor de toekomst nodig achten. Deze week Lizette Visscher, Gerrit van Eijk en Henk Rijkenhuizen.

Henk Rijkenhuizen had nog graag door willen gaan als raadslid

Voorzichtig had Henk Rijkenhuizen (52), inmiddels oud-raadslid van Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk, erop gerekend dat hij zou terugkomen als volksvertegenwoordiger voor zijn partij. Zijn vijfde plaats op de kandidatenlijst leek daar borg voor te staan, maar het pakte anders uit waardoor Henk, zeer tot zijn spijt, zijn raadswerk vaarwel moet zeggen.

Als commissielid voor Reeuwijks Belang had Henk al de nodige politieke ervaring opgedaan toen hij in september 2009 in de raad van de gemeente Reeuwijk kwam als opvolger van Cor Röling. Na de fusie met Bodegraven verloor hij enige tijd zijn raadszetel om vervolgens weer terug te komen toen Xandra de Groot de raad verliet. De inzet voor de politiek is voor Henk altijd een logische keuze geweest. "Ik wil graag wat betekenen voor onze gemeenschap," vertelt de inwoner van Reeuwijk-Dorp. "Het bestuurlijk bezig zijn past wel bij mij. Ik heb voor de carnavalsvereniging De Reedeurpenarren in de Raad van Elf gezeten en ben al heel lang voorzitter van Scouting Reeuwijk. Politiek leefde binnen de familie. Mijn Tante Janny was mede-grondlegster van Reeuwijks Belang en ook mijn moeder was op de achtergrond politiek actief. Mijn ouderlijk huis stond aanvankelijk net over de grens in Boskoop, maar toen ik ging samenwonen met Nicoline, verhuisden wij naar Reeuwijk-Brug, Daar kwam ik naast Reeuwijks Belang raadslid Mariëlle Koemans te wonen, waardoor de politieke interesse nog verder werd aangewakkerd. Ik heb mijn raadswerk altijd gezien als een bijdrage van mijn kant aan een goede samenleving."

Publieke ruimte

Hoewel het raadswerk erg breed is, voelde Henk zich het meest aangetrokken tot onderwerpen die het beheer van de publieke ruimte raakten. "Bouwprogramma's bepalen in hoge mate hoe je leefomgeving eruit komt te zien en zijn financieel belangrijk voor de gemeente. Het spanningsveld dat daardoor regelmatig ontstaat en het zoeken naar compromissen trok mij altijd erg aan en past ook goed mij mijn technische achtergrond. De laatste vier jaar hadden wij met 7 zetels een grote fractie. Het voordeel daarvan is dat je een goede taakverdeling kunt maken en je je kunt concentreren op de aan jou toebedeelde dossiers".

Duale stelsel

Terugkijkend op zijn raadsperiode stelt Henk vast dat er nogal wat veranderingen zijn geweest in het werk. "Het invoeren van het duale stelsel heb ik niet bewust meegemaakt, maar heeft zeker een verandering van de verhouding tussen raad en college opgeleverd, al constateer ik ook dat de scherpe scheiding die daarmee beoogd wordt niet voor 100% werkt. Na de fusie was het goed merkbaar dat de oppervlakte van de gemeente aanzienlijk groter was geworden. De gemeente Reeuwijk kende ik als mijn broekzak en wist daardoor de historie van veel dossiers. In de nieuwe gemeente moest je opnieuw een netwerk opbouwen en ook veel tijd steken in de oriëntatie bij ruimtelijke ordeningsvraagstukken. Maar dat gaf het raadswerk ook weer een nieuwe uitdaging. Ook zie je dat de mondigheid en betrokkenheid van de inwoners sterk groeiende is."

Randweg

De realisatie van de Reeuwijkse randweg vindt het ex-raadslid iets waar raad en college trots op kunnen zijn. "Ik heb dat altijd gesteund omdat het voor Reeuwijk-Brug een goede zaak was. Ook een goed gevoel heb ik over de bouw van de MFA en de duurzaamheidsmaatregelen die daarbij toen al toegepast zijn. Het is een toekomstbestendige scholenlocatie en door de verplaatsing zijn er ook een aantal inbreilocaties voor woningbouw vrijgekomen die inmiddels allemaal ingevuld zijn." Henk is wel van mening dat niet alles optimaal is verlopen. "Zo vind ik dat er op het gebied van de afvalverwerking nog wel een slag moet worden gemaakt. Verder ben ik van mening dat de goede ideeën van de raad op het gebied van (woning)bouw te vaak botsen met ideeën van projectontwikkelaars. Zo zie ik dat er nu een horeca-ontwikkeling plaats vindt aan de plas Elfhoeven die, overigens geheel binnen de regels, niet strookt met het kwaliteitsbeleid dat wij voor ogen hebben gehad."

Leerzaam

Tot slot wil Henk nog wel kwijt dat het grote verlies van zijn partij onverwacht en hard aangekomen is. "Het langjarige raadslidmaatschap en het voorzitterschap van de commissie Bestuur en Financiën zijn voor mijzelf erg leerzaam geweest. Ik blijf op de achtergrond de fractie nog wel steunen, maar zal mij voorlopig wat terugtrekken en mij gaan bezighouden met een aantal klussen die thuis naar de achtergrond zijn verdwenen."

Tekst en beeld: Bert Verver

Fotopresentatie 'Van Herberg tot Huis van Alles'

Reeuwijk - Het Streekmuseum toont op woensdagavond 18 april in Zalencentrum De Brug een historische fietstocht langs kroegen en uitspanningen. Herken de vele kroegen, herbergen en uitspanningen in alle kernen van de huidige gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ad Verkaik presenteert de avond, de beelden werden verzameld door streekmuseummedewerker Nel van der Bas en Cock Karssen, met medewerking van de Watersnip. Ook Jan Kruit deelt zijn herinneringen.

Wie de fotocollectie van het Streekmuseum bekijkt, verbaast zich al gauw over het grote aantal cafés, kroegen, uitspanningen en zaaltjes dat vroeger bestond. Dit waren trefpunten van sociaal leven, waar de mensen elkaar ontmoetten voor contact en gezelligheid. Variërend van 'bierhuizen' in particuliere woningen, bruine cafés en roeibootverhuurbedrijven tot en met echte hotels. In de grotere cafés en hotels konden de mandolinevereniging, zangkoren en toneelverenigingen oefenen of een uitvoering geven. Tevens kon je daar een bruiloft of jubileum vieren.

Secretarie en cafe

Openbare functies als gemeentebestuur, polderbestuur en rechtspraak waren vroeger ook vaak vermengd met horeca. Zo waren de alleroudste gemeentehuizen van Reeuwijk en Sluipwijk, die nog steeds bestaan aan de 's-Gravenbroekseweg, tegelijkertijd gemeentesecretarie én café. Dan waren er ook nog de meer sportieve gelegenheden als kegelbanen en biljartcafés. In het algemeen waren dit veelal door mannen gedomineerde plaatsen, waar je als vrouw weinig te zoeken had. Tenzij je achter de tap stond, zoals in het café van de weduwe Trijn Verbeek in de oude herberg De Rokende Turf. Er was natuurlijk ook een deel van de bevolking dat zich liever helemaal niet in cafés vertoonde en voorkeur had voor de kerkelijke zaaltjes. Het faciliteren van het verenigingsleven lijkt een beetje op de nieuwste trend die we momenteel in onze gemeente zien, namelijk de ontwikkeling van de Huizen van Alles waar vele functies worden verenigd.

De avond begint om 20.00 uur. Toegang voor donateurs van het Streekmuseum is gratis, niet-donateurs betalen € 5,00 (inclusief koffie of thee).

Trouwpartij eerst met eigen leerlingen

Bodegraven - Juf Marielle van de Verhoeff-Rollmanschool gaat donderdag 26 april trouwen. Met haar groep 1 werkt ze ook aan dit thema. Zo waren de leerlingen vorige dinsdag op bezoek in het gemeentehuis om te leren hoe het allemaal in het echt gaat. Alles werd nagespeeld: de echte ambtenaar, een bruid en bruidegom, getuigen, gasten. Het was een leerzame ochtend voor de kinderen.

Serie maatregelen voor verbetering Raadhuisweg-Zoutmansweg

Bodegraven-Reeuwijk - De gemeente heeft een onafhankelijke verkenning laten uitvoeren door adviesbureau Met Graumans naar maatregelen om doorgaand verkeer over de Raadhuisweg-Zoutmansweg te verminderen. Het rapport is onlangs afgerond en de inhoud wordt breed gedragen door bewoners, ondernemers en belangenorganisaties uit de klankbordgroep.

Het rapport omvat in totaal vijftien voorstellen voor een betere verkeerssituatie op de Raadhuisweg-Zoutmansweg in Reeuwijk-Brug. Onder meer een herinrichting van deze wegen en een verkeerscirculatiemaatregel op de Goudsestraatweg maken deel uit van de voorgestelde maatregelen. Samen moeten deze zorgen voor een toekomstbestendige oplossing, met een structurele vermindering van doorgaand verkeer. Daarnaast moeten ze bijdragen aan meer duidelijkheid voor alle weggebruikers en aan de verkeersveiligheid voor fietsers in het bijzonder.

Het adviesrapport dient als uitgangspunt voor verdere besluitvorming over de situatie Raadhuisweg-Zoutmansweg. Hiervoor zullen financiële afwegingen moeten worden gemaakt. Daarnaast zullen de reactie van de raadscommissie, de resultaten van diverse verkeersonderzoeken en de reacties op de huidige proefopstellingen worden betrokken bij de besluitvorming. Gestreefd wordt dit traject eind juni af te ronden.

Positieve reacties op proces en maatregelen

Burgerinitiatief Reeuwijk (B.I.R) is blij met de adviezen voor een overzichtelijke, comfortabele en vooral veilige herinrichting Raadhuisweg en Zoutmansweg. 'Gedurende vier maandagavonden hebben we met zín allen flink gediscussieerd,î aldus Karel Mulder die samen met Johan Buurman namens het Burgerinitiatief Reeuwijk deelnam aan de klankbordgroep. Diverse betrokken partijen zaten aan tafel en zij namen hun eigen wensenpakket en zorgen mee naar de gesprekken. ìHet was geen gemakkelijk proces en soms liepen de emoties flink op, maar voor het B.I.R. was het belangrijk dat er vanaf het begin geen enkele voorkeursvariant door de gemeente was neergelegd. In alle vrijheid werd iedere mogelijke oplossing opnieuw kritisch bekeken, beoordeeld op de haalbaarheid en de gewenste en minder gewenste gevolgen werden uitgebreid besproken.'

De uiteindelijke oplossing moest niet alleen toekomst≠bestendig zijn, maar vooral tot gevolg hebben dat het doorgaande sluipverkeer structureel werd verminderd. Bovendien moest de belangrijkste functie van deze weg - verzamel/doorgaansweg - voor de bewoners overeind blijven, waarbij comfort en veiligheid voor alle weggebruikers in hoofdletters geschreven zouden zijn. Johan Buurman woont al jaren in Reeuwijk-Brug en is werkzaam is geweest als verkeerskundige voor de gemeente Gouda. 'We zijn blij met de voorgestelde maatregelen. Ze zijn geadviseerd op basis van het principe Duurzaam Veilig, goedgekeurd door Veilig Verkeer Nederland. Daarbij moet je je bovendien realiseren dat functie en inrichting elkaar altijd moeten ondersteunen. Niet in de laatste plaats omdat anders de politie gewoonweg niet bereid is om te handhaven.'

AnneMarie Visser, voorzitter van het Burgerinitiatief Reeuwijk, besluit: 'Liefst 560 dorpsgenoten gaven online over dit onderwerp hun mening en die brachten we in als onze bagage. Wij hebben geen voorkeur voor een bepaalde oplossing, we hebben wel een eis: de meeste veilige oplossing voor alle gebruikers. Daarbij zijn we als B.I.R. zeer positief over het proces dat de gemeente hier heeft gevolgd. Vrijwel unaniem werd door alle betrokkenen hard gewerkt aan dit resultaat. Wat ons betreft wordt dit een standaardprocedure. Dan liever wel in een veel vroeger stadium.'

Excellent viool- en pianospel

Reeuwijk - Excellent technisch niveau en zeer gerijpt. Lisa Jacobs (viool) en Ksenia Kouzmenko (piano) treden op vrijdag 20 april om 20.15 uur op in De Brug te Reeuwijk. In dit laatste RECUM concert van de serie 2017-2018 spelen deze twee muzikale grootheden, die al tien jaar een duo vormen. Zij laten vingervlugge virtuositeit en tomeloze passie zien. En ze verstaan de kunst om de luisteraar te raken. Zij spelen stukken van Locatelli, Ysa?e, Paganini en Franck. Toegangskaarten via de website en via Drogisterij Butterfly, Miereakker Reeuwijk. Indien niet uitverkocht zijn kaarten ook aan de zaal verkrijgbaar.

www.recum.nl

Historische stadswandeling

Gouda - Zaterdag 21 april om 14.00 uur: is er een ecologische/historische stadswandeling door Gouda. Liesbeth Sikken vertelt over de historische plekken en gebouwen en Ton van Rossum laat de deelnemers kennis maken met de wilde planten op onverwachte plekken en hoekjes in de stenige stad. Vertrek om 14.00 uur van de Punt met zicht op het Tolhuis in Gouda. Duur van de wandeling is ongeveer twee uur. Aanmelden via http://ivn.nl/afdeling/ijssel-en-gouwe.

Informatieavond nieuw peilbesluit Lange Weide

Driebruggen - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat het peilbesluit voor het (afvoer)gebied de Lange Weide nabij Driebruggen herzien. Het gaat om alle percelen in de peilgebieden de Weijpoortse polder, polder Lange Weide en de Negenviertel, tussen de Enkele en Dubbele Wiericke. Per peilgebied gaat het waterschap overleggen met de landeigenaren. Voor de polder Lange Weide wil het waterschap is er een informatieavond op woensdagavond 18 april (aanvang 20.00 uur) in Custwijc. Als u hier grond in bezit heeft, bent u van harte welkom.

De avond is vooral bedoeld om gezamenlijk de aandachtspunten in het gebied in kaart te brengen. Na een presentatie over het hoe en waarom van het peilbesluit is er volop gelegenheid om met mensen van het waterschap in gesprek te gaan. Ook geeft het agrarisch collectief een toelichting op het project Toekomst­bestendige veenweide­polder Lange Weide. Informatie via projectleider Chris van Naarden, telefoon 030-6345737 of e-mail chris.van.naarden@hdsr.nl.

Het waterschap herziet de peilbesluiten regelmatig, omdat er veel kan veranderen in een gebied. Het waterschap houdt hierbij rekening met alle gebruiksfuncties, zoals landbouw, natuur en bebouwing.

Toekomstbestendig

Het agrarisch collectief, ANV Lange Ruige Weide,
is een initiatief gestart om in het peilgebied de veenbodemdaling te verminderen en de biodiversiteit te vergroten. Het verminderen van de bodemdaling kan met behulp van onderwaterdrainage, ook wel infiltratiebuizen genoemd.

Met behulp van onder­waterdrainage wordt water in een droge periode in de ondergrond geïnfiltreerd. Hierdoor neemt de oxidatie van het veen af. In totaal doen er 28 landeigenaren mee met het project en wordt er op ruim 300 ha onderwaterdrainage aangelegd. Hiermee is het een uniek project in Nederland. Onderwaterdrainage kan gestimuleerd worden met een bepaald type peil­beheer.

Recent is tussen het agrarisch collectief Lange Ruige Weide en Barth Drainage een contract gesloten voor de aanleg van deze onderwaterdrainage. Burgermeester Christiaan van der Kamp begeleidde de feestelijke ondertekening op het gemeentehuis van Bodegraven-Reeuwijk. Hij is blij met het project: "Met onderwaterdrainage kunnen we de bodemdaling remmen en de traditie van ruim 800 tot 900 jaar van boeren op veen voortzetten. Ik vind het bijzonder dat de agrariërs en particulieren rondom Driebruggen als eerste in Nederland onderwaterdrainage op zo'n
grote schaal gaan toe­passen."

Subsidie voor aanleg

ANV Lange Ruige Weide, onderdeel van Stichting Rijn & Gouwe Wierike, kreeg in november 2017 de toezegging van ruim 1,1 miljoen euro POP3 subsidie om het project te kunnen financieren. Met onderwaterdrainage wordt de bodemdaling vertraagd tot 50 procent, de waterkwaliteit verbeterd en worden de waterbeheerkosten in de toekomst verlaagd. Kees Vroege, voorzitter van het agrarisch collectief, is blij met de ondertekening van het contract. "Wij kijken uit om met de aanleg te beginnen." Aannemer Henk Barth deelde dit enthou­siasme: "Als het weer beter wordt, gaan we meteen aan de slag. Helaas is het nu nog te nat." In juni organiseert het agrarisch collectief, samen met de gemeente en het waterschap, een feestelijke opening. Dan wordt de spreekwoordelijke 'eerste drain' aangelegd.

www.destichtserijnlanden.nl

Fantastische BoerenlandFair

Waarder - De zesde editie van de BoerenlandFair is een geweldig succes geworden. Niet alleen door het grote aantal bezoekers, het prachtige weer en het plezier dat jong en oud aan de vele activiteiten beleefden, ook de opbrengst van ruim 55.000 euro voor de nieuw te bouwen kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente te Waarder & Driebruggen.

Mede dankzij de verkoping bij opbod door Jacques de Koning, de onvolprezen marktmeester die met een geweldig 'praatje' voor mooie bedragen zaken van bloemboeketten tot taarten wist te veilen. Burgemeester Christiaan van der Kamp had de eer de koeien na de winter op stal weer toegang tot de wei te verschaffen. Beeld: Wim de Boevere

Praktisch voorbeeld van stedelijke kavelruil

Bodegraven - Het stimuleringsprogramma stedelijke kavelruil, een samenwerkingsverband van het Kadaster en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), hield op 5 april een congres over stedelijke kavelruil in de praktijk. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk gaf er een workshop over de werkwijze in het centrum van Bodegraven.

Stedelijke kavelruil biedt eigenaren van onroerend goed de mogelijkheid om op vrijwillige basis met elkaar in gesprek te gaan. Doel hiervan is om samen een inrichtingsplan te maken. Daarbij worden eigendommen geruild, op zo'n manier dat niemand er slechter van wordt. Tijdens het congres gingen centrummanagers, projectontwikkelaars en beleidsmedewerkers hierover in gesprek.

Namens Bodegraven-Reeuwijk gaven wethouder Dirk-Jan Knol, centrummanager Jeroen Wichers, ambtelijk projectleider Wietse Bruinsma en
vastgoedeigenaar Pieter van Tuinen een masterclass. Daarin toonden zij aan de hand van een simulatiespel hoe Bodegraafse vastgoedeigenaren met elkaar in gesprek zijn geraakt en zijn gaan samenwerken. Het spel, door het Kadaster ontwikkeld, is zeer succesvol gebleken om lokale vastgoedeigenaren de samenwerking te laten zoeken. Het helpt hen meer collectief te denken en minder vanuit de eigen vastgoedportefeuille. Het spel kan onder meer helpen bij het vraagstuk: hoe pakken we de leegstand van (winkel)panden in het centrum aan? Veel gemeenten met vergelijkbare problematiek namen op het congres met belangstelling kennis van deze aanpak.

Open Tafel 158 On Tour

Bodegraven - Elke maand is er Open Tafel in Rijngaarde. Tafelronde 158, de serviceclub van enthousiaste Bodegraafse vrijwilligers onder de 40 jaar, serveert dan een lunch aan Bodegravers op leeftijd die zelf niet altijd meer de deur uit kunnen of gaan. Afgelopen zondag vond er een speciale editie van deze lunch plaatst, de Open Tafel On Tour. En zoals die naam al doet vermoeden, werd dit keer een andere locatie aangedaan dan Rijngaarde. Het Kookstation, sinds jaar en dag een deelnemend restaurant van de Open Tafel, stelde het restaurant beschikbaar. De vrijwilligers van de Tafelronde haalden de ouderen op bij Rijngaarde en een enkeling kwam op eigen gelegenheid. De deelnemers werden getrakteerd op een heerlijke maaltijd. De gasten genoten zichtbaar, van het eten, van elkaar en van de omgeving. Want op een station is er toch altijd bedrijvigheid van passagiers en treinen die passeren. Aanleiding voor deze Open Tafel On Tour is dat veel van de vaste bezoekers vertelden dat ze eigenlijk nooit zelf meer uit eten gaan, en ook niet wisten hoe de restaurants die het eten normaliter verzorgen, er in het echt uitzagen. Er hadden zich liefst 38 gasten aangemeld en zij waren zeer enthousiast over deze variatie op de Open Tafel. De Tafelronde 158 beraadt zich op een mogelijk vervolg van de Open Tafel On Tour.

Eef Zwanenburg draagt stokje over

Bodegraven - Tijdens de Algemene Leden Vergadering heeft korfbalvereniging Vriendenschaar afscheid genomen van Eef Zwanenburg als voorzitter. Mike Lina is zijn opvolger.

Eef kan terugzien op een lange periode als voorzitter, namelijk 17 jaar. Daarvoor maakte hij deel uit van de Techniche Commissie en was hij ook penningmeester. In al die jaren heeft hij zich met hart en ziel ingezet voor zijn club. Hij heeft zich vooral onderscheiden op het gebied van de accommodatie, natuurlijk ook ingegeven door zijn beroep als projectontwikkelaar, zijn zitting in de stichting BSV (Buiten Sport Voorzieningen), zijn contacten met de gemeente, evenals met de buur(t)verenigingen en het KNKV (Koninklijk Nederlands Korbalverbond). In alle opzichten dus een ëbouwerí. Daarnaast zijn kwalificaties als eerlijk, clubliefde, verbinder, plichtsgetrouw, behulpzaam, veel knowhow en zichtbaar op hem van toepassing.

Betrokken

Er werd bij zijn afscheid als voorzitter teruggeblikt op zijn lange staat van dienst binnen zijn 45-jarig lidmaatschap, ondersteund door enkele (ludieke) fotoís en anekdotes uit de oude doos. Daarop was ook te zien dat Eef altijd zijn opwachting maakte bij het jaarlijkse jeugdkamp, in de vorm van jurylid bij de Bonte Avond en als ëchef barbecueí bij de avondmaaltijd. Ook dat was Eef, gedreven op het gebied van bestuurlijke zaken, maar ook betrokken bij de jeugd.

Op lijf geschreven

Eef gaf in zijn eigen afscheidswoord aan altijd met liefde en plezier zijn bijdrage te hebben geleverd aan Vriendenschaar en daar is hij trots op. Vorig jaar gaf hij aan dat dit zijn laatste seizoen zou worden als voorzitter. Het werd tijd voor vernieuwing, verjonging, verfrissing. Het bestuur kwam terecht bij de 27-jarige senioren 1-speler Mike Lina. Hij is in het dagelijks leven Adviseur Online Marketing en Communicatie in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Hij trad op 9-jarige leeftijd in de voetsporen van zijn korfballende ouders en werd aangemeld als pupil. Op latere leeftijd was hij ook trainer/coach van enkele jeugdteams en daarna nam hij zitting in de Jeugdcommissie. Dat is hem op het lijf geschreven: de jeugd vermaken! Het bestuur heeft er alle vertrouwen in dat Mike de rol van voorzitter in zich heeft en mensen kan enthousiasmeren om de mooie club Vriendenschaar verder op de kaart te zetten in Bodegraven.

Bewoners Ravenhorst zijn overlast beu

Reeuwijk - Al enkele jaren is de overkapping bij de ingang van het diensten­centrum van De Reehorst met regelmaat het domein van een groep hangjongeren. Zij bivakkeren daar tot in de late avonduren en zorgen voor geluidsoverlast en vervuiling.

Het zijn met name de bewoners van de aanleunwoningen van het complex Ravenhorst die er last van hebben, maar ook sommige bewoners van de naastgelegen koopappartementen van het complex Goede Reede ervaren de overlast regelmatig. "Tijdens het paasweekend was het weer goed raak," vertelt de bewoonster van de Ravenhorst, mevrouw Wijkstra. "Ik ruim deze keer de troep maar eens op, de volgende keer doen medebewoners dat weer of bestuursleden van de seniorenvereniging die zich ook ergeren aan de gang van zaken. Het gaat meestal om jongelui, zo'n zeven tot acht personen die veelal in de weekenden rondhangen en voor overlast zorgen. Het gaat niet alleen om de troep en het geluid dat zij veroorzaken, maar ook om het feit dat de groep jongeren bij de ingang als bedreigend worden ervaren."

Inmiddels heeft zij een plastic zak vol met troep verzameld. Het gaat daarbij niet alleen om relatief onschuldige zaken als melkpakken en drankblikjes, maar ook de verpakkingen van wiet en zeker zo'n 20 lachgaspatronen met bijbehorende ballons verdwijnen in de zak. "Ik begrijp echt niet dat de ouders van deze pubers hun kinderen niet wat beter in de gaten houden," aldus de bejaarde bewoonster. "Zij weten toch ook dat het gebruik van lachgas niet bepaald goed is voor de gezondheid, laatst werd daar op de tv nog uitgebreid aandacht aan besteed."

Een woordvoerster van de gemeente beaamt dat de klachten bekend zijn. "Het is bij De Reehorst waarschijnlijk erger geworden omdat op andere plaatsen maatregelen zijn genomen om de overlast tegen te gaan. Zowel de jongerenwerkers als de wijkagent zijn over de situatie ingelicht en de politie zal de locatie tijdens de avondsurveillance nog meer dan voorheen gaan meenemen. In eerste instantie wordt er waarschuwend opgetreden, maar als dat niet helpt, worden er boetes uitgedeeld en worden de ouders aangeschreven. Het is een vervelende zaak, die alle aandacht krijgt."

Tekst en beeld: Bert Verver


Nieuwe mascotte voor atleten

De atleten van Sportclub Reeuwijk zijn het nieuwe baanseizoen gestart met de introductie van een nieuwe mascotte. Die zal tijdens thuiswedstrijden van de jeugd helpen bij prijsuitreikingen en aanmoedigen. De haas van Sportclub Reeuwijk kreeg de toepasselijke naam ëSnelle Rakkerí. Hij was bij zijn debuut meteen geliefd en heeft talloze kleine atleten over de finish geholpen met een high five of knuffel.

De 40 atleten van Sportclub Reeuwijk stelden in de openingswedstrijd 131 persoonlijke records scherper. Max Westerveld wierp de vortex naar een afstand van 19.18 meter en met deze prestatie verbeterde hij niet alleen het clubrecord maar ook het baanrecord bij de jongens pupillen C. Op de 400 meter zetten Janno de Pater (JpupB) en Robin de Haan (JjunD) het baanrecord scherper.

Gerard van Vliet benoemd tot erelid TTV Reeuwijk

De Algemene Ledenvergadering van Tafeltennisvereniging Reeuwijk heeft op 3 april Gerard van Vliet tot erelid benoemd. Gerard is van 2005 tot en met 2017 voorzitter geweest. Hiermee is hij de langstzittende voorzitter geweest in de 40-jarige geschiedenis van de vereniging. Onder zijn voorzitterschap is het ledenaantal na een jarenlange daling weer omgebogen in een stijging en kon TTV Reeuwijk gebruiken blijven maken van de gymzaal met eigen barruimte aan de Overtoom in Reeuwijk-Dorp.

RVC niet opgewassen tegen Hoogland

Zondag 8 april kwam Hoogland op bezoek op Sportpark
Kaagjesland. De club uit de gelijknamige plaats staat tweede, achter Unitas. RVC weet alleen nog Delft onder zich te houden, maar raakte de aansluiting met de 11e plaats in de afgelopen weken volledig kwijt.

Al in de 21e minuut, toen een individuele actie van de Hoogland buitenspeler niet afgestopt kon worden, plaatste hij van grote afstand de bal langs keeper Frank van Leeuwen.

Na een aantal minuten in de 2e helft kwam Hoogland op 0-2, door een kopbal van de volledig vrijgelaten Hooglandspeler. Het leek daarna een onmogelijke opdracht te worden voor het anders zo veerkrachtige RVC. Het probeerde het wel, maar het zag de werklust te laat beloond worden. Toen het 10 minuten voor tijd 0-3 werd wist alleen Frank Stolwijk met een mooie goal nog iets terug te doen. Hij wist de eindstand te bepalen op 1-3. Beeld: Letty Blanken