Kijk op Bodegraven-Reeuwijk

7 februari 2018

Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 7 februari 2018


Feestelijke opening Uitkijktoren 'Wierickewachter'

Foto: Sharon Tijsinger

Driebruggen - Het project 'Herinrichting Enkele Wiericke' is vorige week succesvol opgeleverd na een periode van ruim 7 jaar. Om de afronding van het project te vieren werd mede op initiatief van het Dorpsteam Driebruggen het idee gelanceerd om in de bomen aan de Wiericke uitkijkpost te plaatsen. Helaas bleken de bomen te zwak voor een boomhut. Gelukkig werd een mooie, losstaande uitkijktoren ontworpen die vorige week centraal stond in de feestelijke afsluiting van het project.

De Enkele Wiericke is het bijna acht kilometer lange kanaal, grenzend aan het veenweidegebied Lange Ruige Weide. Gegraven in 1364 om het overtollige water van de Oude Rijn te kunnen lozen op de Hollandse IJssel loopt de Enkele Wiericke van Fort Wierickerschans tot Haastrecht. In 1672 werd op last van Willem III van Oranje langs de westoever van de Enkele Wiericke de Prinsendijk opgeworpen om het water te verzamelen in de Lange Ruige Weide, als onderdeel van de oude Hollandsche Waterlinie.

Foto: Sharon Tijsinger

Na de dijkverzakking en overstromingen in Wilnis (in 2003) is Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden met onderzoek en voorbereidingen gestart voor een meerjarig kadeverbeteringsproject van de oostelijke kade van de Enkele Wiericke. Sinds 2010 is jarenlang gewerkt om de kade op te hogen en het kanaal met ecologische beddingen natuurvriendelijker in te richten. Olaf Peek, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, bevestigt dit: "De her­inrichting van de Enkele Wiericke kent alleen maar winnaars. Het gebied is veiliger, meer natuurlijk ingericht, met volle medewerking van de lokale gemeenschap."

Verbondenheid

Provincie, waterschap, gemeente, aannemers, boeren en bewoners uit het gebied hebben namelijk een enorme verbondenheid laten zien in dit traject, zo vertelt Bert de Groot van het Hoogheemraadschap. Hij roemt vooral Gert van den Hoeven, die alle betrokken boeren snel bereid heeft bevonden om de benodigde ruilverkaveling te realiseren voor de uitbreiding van de beddingen.

Tijdens de feestelijke afronding van het project werd de uitkijktoren overgedragen aan de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Wethouders Kees Oskam en Jan Leendert van den Heuvel namen de toren als cadeau in ontvangst door ceremonieel de overdrachtsakte te tekenen. De toren is de afgelopen maanden onder leiding van aannemer Peek door studenten van het Welland­college in Houten gebouwd. Zij zullen de komende jaren ook zorgen voor het onderhoud.

Naam

Het enige wat op deze dag nog ontbrak was de naam van de toren. Het Dorpsteam Driebruggen had hiervoor een prijsvraag uitgeschreven. Uit meer dan 120 inzendingen werden uiteindelijk twee winnaars gekozen: Gretha Kuipers
en Renée Tap. Beiden hadden de naam 'Wierickewachter' ingezonden. Adriaan Dijkstra van het Dorpsteam Driebruggen was intensief betrokken bij de realisatie van de uitkijk­toren en overhandigde namens het dorpsteam de winnaars een attentie. De echte prijs was natuurlijk de onthulling van hun naam van de toren. Na deze onthulling konden de vele aanwezigen de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht, om daarna beneden te genieten (en weer warm te worden) van een heerlijke kom hete erwtensoep.

De Wierickewachter is een prachtige uitkijkplaats geworden voor bewoners, passanten en toeristen die ons gebied bewonen en bezoeken, zo stellen het dorpsteam en de aanwezigen. "De toren staat trots in het landschap. Trots dat het
project met zoveel samenwerking van lokale overheid, aannemers, boeren en bewoners gerealiseerd kon worden." Tot en met zondag 11 februari 17.00 uur is op ieder oneven uur een filmverslag op TV Bodegraven te zien over de werkzaamheden aan de Enkele Wiericke. De film is gemaakt door Jotja Bessems in opdracht van Stichtse Rijnlanden.

Tekst en beeld: Sharon Tijsinger

Kees-Willem van Os nieuwe voorzitter ECB

Kees-Willem van Os samen met eigen hengst K-One Foto: Ilse Höcker

Bodegraven - "Ik ben een geboren Bodegraver en ik ben trots op ons dorp. Daar wil ik ook graag iets voor terugdoen. Met z'n allen kunnen we ervoor zorgen dat we ook trots kunnen blíjven op Bodegraven. Mensen bij elkaar proberen te houden, daar ga ik voor."

Kees-Willem van Os (33) is de opvolger van Ap Mak als nieuwe voorzitter van de Evenementen Commissie Bodegraven (ECB). Hoewel dit een echt Boreftse commissie is, woont hun nieuwe voorman nu in Reeuwijk. We spreken hem in zijn woonhuis annex bedrijf, dat midden in de weilanden ligt, parallel aan de A12. Hier heeft Kees-Willem een eigen hippisch bedrijf, bestaande uit een paardenfokkerij en -pensionstalling voor in totaal zo'n 25 tot 30 paarden. Hij woont samen met Hazel, die haar eigen kapsalon-aan-huis heeft. Na twee dochters Miley (6) en Miloe (2½), verwachten ze in augustus een derde kindje.

Actief

Kees-Willem is een echte paardenliefhebber, zowel bedrijfsmatig als in zijn vrije tijd. Daarnaast is hij sinds vijf jaar lid van de Ronde Tafel, waar hij zich graag voor inzet. "Rond evenementen is het wat meer, maar gemiddeld ben ik er zo'n drie avonden per maand mee bezig." Bovendien is hij binnen de lokale politiek actief voor de VVD. Sinds november vorig jaar komt daar het ECB-voorzitterschap bovenop. "Die verschillende taken bijten elkaar niet. Voor de VVD zit ik nu zes jaar in de fractie en ik ben drie jaar bestuurslid van de Commissie Ruimte. Daar hou ik me bezig met openbare ruimte, bestemmings­plannen en wegen."

"De ECB had versterking nodig, want drie van de vier ECB-leden wilden zich op andere dingen gaan richten. Naast Ap is ook bestuurslid Nynke Blom gestopt, vanwege haar nieuwe baan. Ook wordt er hard gezocht naar een nieuwe secretaris, als waardig opvolg(st)er voor Annelies Schulten. Dat is niet eenvoudig, ze is al ruim 12 jaar secretaris van de marktcommissie. Ze heeft werkelijk een schat aan kennis en ongelofelijk veel ervaring opgedaan. Toen Ben van 't Hof (vice-voorzitter) vroeg of ik voorzitter wilde worden, twijfelde ik geen moment. Ook neem ik het voorzitterschap van de marktcommissie voor mijn rekening."

Nieuwe koers

"Je bent nooit uitgeleerd, dat geldt ook voor het ECB Ik vind het goed om te blijven veranderen, maar met tradities en oorsprong in gedachten én in een rustig en gedegen tempo. Zo mag de Kaaskoningin nooit verdwijnen! De braderie
willen we weer voller, compacter en gezelliger maken. Daarom gaan we in mei een test doen met de Voorjaarsmarkt. Afhankelijk van hoe de bezoekers daarop reageren, beslissen we in samenspraak met de BOV over de opzet van de braderie tijdens de Najaarsmarkt."

"Het is erg jammer hoe het vorig jaar met het Najaarsbeats/Beat up Festival gelopen is. Voor alle betrokkenen, met name voor alle vrijwilligers. Miscommuni­catie alom, dingen die onhandig zijn aangepakt. Hierdoor is veel onrust ontstaan. Het ECB heeft het juiste gedaan: ze hebben de financiële verantwoordelijkheid naar zich toegetrokken door de organisatie in eigen hand te nemen. Ik wil benadrukken dat het nooit de bedoeling is geweest om mensen buiten te sluiten. Er is duidelijk vraag naar een jongerenfestival zoals Najaarsbeats en Beat up. Voor komende jaren zie ik een uitgelezen kans voor een mooie samenwerking met De Zon, laten we die niet overboord gooien! Door met elkaar in contact
te blijven, kunnen we de inwoners het beste van allebei bieden."

Najaarsmarkt blijft in weekend

"De uitspraak over de Najaarsmarkt mogelijk terug naar de dinsdag is nog voor rekening van Ap, dat is echt iets voor hem," lacht Kees-Willem. "Iedereen even wakker schudden en dan de reacties peilen. Overigens kwam daar
duidelijk uit naar voren dat de Najaarsmarkt gewoon in het weekend moet blijven. En ik kan verzekeren dat dit ook gebeurt. Ik verwacht dat er over een maand of twee een solide plan ligt voor editie 2018."

Raadhuisplein

"We zijn ook met de gemeente in gesprek over het Raadhuisplein. De wens bestaat om het plein gezelliger en aantrekkelijker te maken, door bankjes, bloembakken en een fontein. Door kritisch te kijken naar de precieze invulling, kunnen we ook de opbouw van een podium voor evenementen behouden. Helaas zal er op het plein geen ruimte meer zijn voor de kermis, wij zijn hierover nog met de gemeente in gesprek en verwachten dat zij hiervoor nog met een aanpassing komen."

"Ik ben altijd bereikbaar voor suggesties. Met de ECB organiseren we evenementen voor alle inwoners van het dorp. Laten we vooral niet vergeten dat het gaat om de gezelligheid. Met elkaar en voor iedereen. Mijn rol is verbinding te zoeken met én tussen iedereen die daaraan wil bijdragen."

Tekst en beeld: Ilse Höcker

5 / 32

Foto: Loes Kamer

Honkvaste huurders in 't zonnetje gezet

Reeuwijk - Waarder - Driebruggen - Dinsdag 30 januari organiseerde Woningbouwvereniging Reeuwijk in Zalencentrum De Brug een feestelijke bijeenkomst voor huurders die vijftig jaar of langer op hetzelfde adres wonen. Het werd een gezellige ochtend waarbij mensen die elkaar al heel lang kennen onder het genot van een kopje koffie-met-gebak herinneringen ophaalden.

"Het idee om dit te organi­seren, is zo'n vijftien jaar geleden al ontstaan," aldus Jan van Esschoten uit Driebruggen, tot aan zijn pensionering opzichter bij de woningbouwvereniging en nu verbonden aan het Streekmuseum Reeuwijk. "Bert Verver, toen voor­zitter van de Woningbouwvereniging en ik hebben er toen al met elkaar over gesproken dat het een leuk idee zou zijn om een aantal van onze huurders op deze manier in het zonnetje te zetten, omdat er toen al een flink aantal langdurig op hetzelfde adres woonden. In andere plaatsen werd het ook al eens gedaan, met veel succes."

Woningbouwvereniging Reeuwijk werd opgericht in 1961, het was toen nog een echte vereniging met een bestuur en leden die inspraak hadden in de besluitvorming. De gemeente Reeuwijk had een aantal verhuurde woningen in eigendom die daarbij werden overgenomen door de WBVR, aan de Raadhuisweg en de Koningin Wilhelmina­straat bijvoorbeeld. De nieuw­bouw­wijk die daarna gebouwd werd in Reeuwijk-Brug west werd grotendeels gerealiseerd door de woningbouwvereniging. De bezoekers van deze bijeenkomst waren huurders van het eerste uur van deze wijk met hun aanhang en een aantal huurders uit Driebruggen en Waarder van de woningen die bij de gemeentelijke herindeling van begin jaren tachtig aan het bestand van de WBVR toegevoegd werden; in totaal werden bewoners van 29 adressen uitgenodigd, waaraan door 59 personen gehoor werd gegeven, een mooie opkomst.

Feest der herkenning

Vincent van Luit, de huidige directeur van de woningbouwvereniging heette de aanwezigen hartelijk welkom en haalde herinneringen op aan de periode 1967/1968, nu vijftig jaar geleden; de successen van Ard en Keessie, de eerste harttransplantatie door dokter Barnard in Kaapstad, de moord op dominee Martin Luther King en het ruimtevaartprogramma Apollo werden daarbij genoemd. Daarna werd een film vertoond die in 1967 gemaakt werd in Reeuwijk. De film is bij toeval in handen gekomen van het Streekmuseum en geeft een mooi sfeerbeeld van het alledaagse leven uit die tijd. Dat een groot aantal dorpsgenoten daarbij in beeld kwam was voor veel aanwezigen een feest der herkenning.

In de pauze werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om oude banden aan te halen en ervaringen uit te wisselen. Hanny Hagen vertelt: "Mijn man kwam van een boerderij aan de Nieuwdorperweg, zelf woonde ik aan de Bodegraafsestraatweg. Op het erf van de boerderij waren een aantal gezinnen gehuisvest, wij kwamen toen we trouwden aan de Dorus Rijkersstraat te wonen, in een eengezinswoning. Dat was destijds een luxe."

Eisen van deze tijd

Na de pauze werden oude foto's uit Driebruggen en Waarder vertoond, waarbij Jan van Esschoten als toenmalig medewerker van Bouw- en Woning­toezicht in Driebruggen een toelichting gaf. Aan het einde van de bijeenkomst bedankte Vincent van Luit de aanwezigen voor hun komst en voor het feit dat zij zo lange tijd huurder zijn geweest. Hij gaf aan dat de WBVR haar uiterste best doet om het de huurders zo goed mogelijk naar de zin te maken door te zorgen voor goede woningen die voldoen aan de eisen van de tijd en sprak daarbij de wens uit dat de aanwezigen nog vele jaren huurder blijven. Met een kleine attentie in de vorm van een voorjaarsbloemetje gingen de aanwezigen na een geslaagde ochtend huiswaarts.

Tekst en beeld: Loes Kamer

Alom rouw na overlijden gepassioneerd musicus

Zwammerdam - Bodegraven-Reeuwijk - Inspirerend, bevlogen, betrokken en ontzettend creatief, dat zijn de woorden die rondgaan waar de naam van Dirk Jan Warnaar valt. Afgelopen woensdag overleed de bekende dirigent, organist en audiovisuele producent na een kort ziekbed op 62-jarige leeftijd.

"Een groot verlies voor de hele regio en Bodegraven in het bijzonder," beaamt vriend en Bodegraver Eric Bette. "Dirk Jan was een enorme inspirator en muzikaal leider. Als hij voor een koor stond, gebeurde er wat. Hij had wat te vertellen, deelde hoop, liefde en warmte uit." Bette leerde Dirk Jan Warnaar 43 jaar geleden kennen bij de gospelgroep Singing Religion en trok samen met hem op in de stichting 4 mei herdenking in Bodegraven waar Warnaar initiatiefnemen en inspirator van was. "Door de wederzijdse liefde voor muziek werden we al snel vrienden en zat ik regelmatig als registrant naast hem op de orgelbank bij concerten, cd-opnames, rouw- en trouwdiensten. We hebben heel wat gedeeld bij de klavieren. Dirk Jan was een gevoelsmens. Hij kon zich goed verplaatsen in anderen. Daarbij probeerde hij hen boven zichzelf uit te laten stijgen. Hij leerde mensen hun (muzikale) kwaliteiten te zien en te waarderen. Over zijn eigen kwaliteiten was hij dan weer bescheiden." In november bracht Warnaar op verzoek van een vriend nog een cd uit met werken die hij zelf heeft gecomponeerd, gespeeld op het voormalige VARA theaterorgel dat in het Floragebouw van Boskoop staat. Bette: "Zij hebben die cd 'Memories' genoemd. Toepasselijker kan haast niet."

"De heer Warnaar was een virtuoos op het orgel," reageert ook burgemeester Christaan van der Kamp op zijn overlijden. "Hij was een zeer gewaardeerd persoon. Een erg aardige man die bovendien heel prettig in de omgang was. Hem en zijn spel op het orgel zullen we gaan missen. We condoleren de familie met hun verlies en wensen ze veel sterkte toe."

Bodegraver Gert Jan Meijers spreekt eveneens over inspiratie en bevlogen­heid als hij over zijn vriend en collega bij de Stichting Local Care vertelt. "Dirk Jan was verweven in de Bodegraafse samenleving, en ook in Mijdrecht was hij als kerkmusicus heel actief. De uitvoering van de Matthäus Passion is mij zeer bijgebleven. Dirk Jan zei altijd: 'Geen dag zonder Bach', maar ik vond Bach vooral een zwaarmoedige toestand. Het enthousiasme van Dirk Jan heeft dat veranderd. Behalve bekend van zijn muzikale oeuvre, was Warnaar de drijvende kracht achter Stichting Local Care, waarin wij intensief samenwerkten. Toen hij begin december hoorde dat hij nog maar kort te leven had, ging hij direct aan de slag met zijn grote wens om een zorgboerderij in Oekraïne te realiseren. Die enorme gedrevenheid en betrokkenheid bij de medemens, ver weg en dichtbij, tekent hem. Net als zijn humor. Hij kon een lach door de kerk laten gaan."

Ook de laatste weken van zijn leven bleef Warnaar inspireren. Bette: "Hij zei: 'Maak je over mij geen zorgen, ik keer terug naar de Bron.' Hij keek terug op een mooi leven, waarin hij geput heeft uit de Bron waar hij over sprak. Dirk Jan verstond de kunst om niet in verdriet te blijven hangen, maar in vertrouwen de toekomst tegemoet te gaan. In zijn nabijheid ervoer ik vrede, liefde en warmte."

Tekst: Esther van Lunteren

Echtpaar Slingerland-van der Meer 60 jaar getrouwd

Foto: Sonja van den Brink-Bombeke

Een geheim van hun diamanten huwelijk hebben ze eigenlijk niet. "Gewoon dat we van elkaar houden en al het lief en leed delen," aldus meneer Slingerland. Hij is op de Noord Aa geboren, tegenover 't Geertje in Zoeterwoude. Als één na jongste van 16 kinderen werd hij op zijn 15e van school gehaald.

"Ik heb nooit zonder werk gezeten hoor, eerst ben ik in Benthuizen paardenknecht geweest, heb ik een jaartje op de rups bij boeren geploegd, bij lijnentrekkers Van Velzen gewerkt en als machinist voor Van Eijk kabels trekken. De laatste 13 jaar tot aan mijn pensioen heb ik bij de gemeente Bodegraven gewerkt. Ik woonde vlakbij de gemeenteloods, dan wisten ze me 's nachts wel te vinden," zegt hij lachend. "Ik ben nog steeds bezig hoor, elke ochtend bij boeren een beetje rommelen. Als je achter de geraniums gaat zitten, ga je dood."

Mevrouw Slingerland is geboren in Voorhout, één van haar zussen was getrouwd met één van zijn oudere broers. Tijdens vorstverlet werd er nog al eens koffie gedronken bij de boeren en zo kwamen ze elkaar vaak tegen en leerden elkaar beter kennen. Na een half jaar verkering konden ze een huisje krijgen in Zevenhoven. "Nou, toen zijn we gauw getrouwd," vertelt mevrouw Slingerland glunderend. "Op 30 januari voor het gemeentehuis en op 6 februari voor de kerk. Tot aan onze trouwdag heb ik gewerkt als gezins- en kraamverzorgster. Als jongste van 11 kinderen was ik wel wat gewend. Ik mocht vaak de grote gezinnen doen, omdat ik zo goed kon aanpakken." Later zijn ze in Bodegraven komen wonen op de Zuidzijde en inmiddels wonen ze al 48 jaar op de Koninginneweg, de eerste jaren in een tussenwoning en nu in een mooie hoekwoning.

Ze zijn heel zuinig geweest altijd, nooit op vakantie eigenlijk. Wel gaan ze graag samen ergens eten. Burgemeester Christiaan van der Kamp had nog wat suggesties voor hen. Hun zes kinderen, vier zoons en twee dochters wonen gelukkig bijna allemaal dicht in de buurt. Verder zijn ze de trotse grootouders van twaalf kleinkinderen én drie achterkleinkinderen.

Tekst en beeld: Sonja van den Brink-Bombeke

Bedrijfsberichten

Award voor bruidsbloemen

Reeuwijk - Passie&Bloem uit de Pascalstraat 13 in Reeuwijk-Brug heeft de Love Award in de categorie bruidsbloemen gewonnen. Gerdina van Beek: ìDaarmee zijn we de beste bruidsbloemist van Zuid-Holland geworden. Vervolgens streden de provinciewinnaars om de titel beste Bruidsbloemist van Nederland. Vorige week was de feestelijke uitreiking van de Love Award in Utrecht. Daarbij mochten wij niet alleen de award als winnaar van Zuid-Holland in ontvangst nemen, tevens bleek dat wij landelijk op een prachtige derde plek geÎindigd. We zijn zeer trots op deze mooie resultaten die ons team extra stimuleren voor al uw bloemwerk en bedrijfsaankleding.î www.passieenbloem.nl

Oosterse beweegkunst

Reeuwijk - In februari bestaat de Reeuwijkse Kung Fu en Tai Chi vereniging Pachi Tanglang aan de Edisonstraat 39a in Reeuwijk-Brug 20 jaar. Om dit jubileum te vieren worden er verschillende gratis lessen gegeven om geÔnteresseerden kennis te laten maken met deze Oosterse beweegkunst. Op zaterdag 10 februari van 11.00 tot 12.15 uur is er een gratis Kung Fu les voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Op donderdag 15 februari van 19.30 tot 21.00 uur is er voor belangstellenden een Tai Chi les en op woensdag 7 maart van 9.30 tot 10. een Chi Kung les. De diverse bewegingen zorgen voor zelfverzekerdheid, nieuwe energie een betere balans tussen lichaam en geest en zelfs betere nachtrust. www.pachitanglang.nl

Sterilisatie-actie

Bodegraven-Reeuwijk - Stichting Dierennoodhulp Bodegraven wijst erop dat voor de kattencastratie-, sterilisatie- en chipactie samen met de Dierenartsenpraktijk Bodegraven (DAP) in Bodegraven en met Dierenkliniek Sijbrandij in Reeuwijk, het juiste telefoonnummer van de DAP 0172-613798 is. ìHet zou jammer zijn als potentiÎle deelnemers aan de actie zouden afhaken vanwege een verkeerd telefoonnummer. Het gaat er juist om zo veel mogelijk baasjes van katten over de streep te trekken deel te nemen aan de actie met aanzienlijke kortingen (castratie Ä 30,00, sterilisatie Ä 27,50 en chippen Ä17,50),î aldus voorzitter Peter Huijsmans.

Kaas online op de kaart

Bodegraven-Reeuwijk - De website www.cheesevalleyholland.com is online. Een website met kaasinformatie, leuke uitjes, evenementen en de mooiste routes in het gebied. Niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels, Duits en Frans. De productie van kaas is onlosmakelijk verbonden met het Groene Hart van Holland. ìOp meerdere plaatsen in Nederland wordt kaas gemaakt en over kaas gesproken, maar het authentieke verhaal komt uit deze regio!î Cheese Valley is de bakermat van Goudse kaas. Vier Groene Hartgemeenten: Gouda, Krimpenerwaard, Woerden en Bodegraven-Reeuwijk zijn een samenwerking aangegaan om kaas uit het gebied op de kaart te zetten. Een goede stap tot meer samenwerking in het Groene Hart, zodat toeristen en afnemers nu en in de toekomst weten dat je voor kaas hier moet zijn. Er is naast de website ook is gestart met de inzet van sociale media om het gebied onder de aandacht te brengen en er is folder over de CheeseValley verschenen in vier talen.

Lente-activiteiten gezocht

Bodegraven-Reeuwijk - In de lente is onze regio op z'n mooist en dat wil de promotiecampagne Vier de Lente in het Groene Hart laten zien aan alle bewoners en bezoekers. Stichting Groene Hart, organisator van deze campagne, roept alle (plattelands)ondernemers op om alle lente-activiteiten aan te melden.

De promotiecampagne Vier de Lente in het Groene Hart wordt dit jaar georganiseerd van 17 maart tot en met 17 juni. ìOns doel is om te laten zien dat het hier, zeker in de lente, bruist van de energie. We maken als organisatie niet alleen zelf promotie, maar roepen ondernemers op dat ook te doen. Gezamenlijk hebben we immers een veel groter bereik binnen het Groene Hart en ver daarbuiten.î Martijn Plomp hoopt net als voorgaande jaren tientallen typische Groene Hart activiteiten te verzamelen, zoals polderwandelingen, lentefairs, lammetjesdagen, boerenmarkten, culinaire fietstochten, open boerderijdagen en natuurexcursies. Ondernemers kunnen hun lente-activiteiten aanmelden bij Martijn Plomp, telefoon 06-20854456 of e-mail info@praktijk-platteland.nl.

Startschot

Het sportieve startschot van Vier de Lente vindt plaats op zaterdag 17 maart tijdens de Joop Zoetemelk Classic, de Hollandse voorjaarsklassieker voor toerfietsers, een goede manier om het lenteseizoen sportief te beginnen. De komende weken kunnen belangstellenden op de website www.groenehart.nl/lente steeds meer activiteiten en uitjes vinden. Dus kom naar buiten en beleef het Groene Hart.

Ouderling Gerrit Heij legt zijn ambt neer

Foto: Marlien van Leeuwen

Reeuwijk - Op 14 januari 1968 werd Gerrit Heij op 24-jarige leeftijd voor het eerst bevestigd voor een ambtsperiode van ouderling van de Hervormde gemeente van Reeuwijk-Dorp. Na 50 jaar heeft hij besloten dat het goed is zo. Heij: "Ik ben bijna 75 jaar en het fietsen over de Nieuwdorperweg naar mijn wijk in Reeuwijk-Brug viel niet meer mee. Jammer, want het was prachtig werk geloofservaringen uitwisselen. Maar zoals de Bijbel aangeeft er is voor alles een bestemde tijd."

"Mijn moeder is op jonge leeftijd overleden, anderhalf jaar later overleed ook mijn vader. Ik ben enig kind en met twintig jaar was ik wees. De preken van dominee Koolen spraken mij erg aan. Hij sprak als een wervelwind en daarbij stelde hij de Heere Jezus centraal. Het heeft mij in die periode enorm geholpen. Voor mij is geloof het leven. De band met God geeft diepgang in mijn leven."

Zondagsschool

"Als ouderling ging ik op huisbezoek bij gemeenteleden. Om de eenheid binnen de gemeente te bewaren, om de feeling met elkaar te behouden en om steun te bieden na overlijden van gemeenteleden. Met het verloop der jaren ben ik milder in mijn oordeel geworden. Naast de zondagsdiensten was ik, als mijn werk dat toeliet, aanwezig tijdens begrafenissen of huwelijksvoltrekkingen. Samen met mijn echtgenote Adri hebben we ons ingezet voor de zondagsschool. Daarnaast is Adri maar liefst 35 jaar president van de vrouwenvereniging Maria Martha geweest. We hebben allebei onze taken neergelegd. Nu is het aan de volgende generatie."

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Eerste 3D-geprinte praalwagen van Nederland

Primeur in Reedeurpse optocht

Reeuwijk - In het weekend van 10 februari barst het Groot Carnaval los in Reedeurp. De optocht telt meer dan 50 deelnemende groepen. Allemaal hebben zij hun best gedaan voor een bijzondere creatie. Tussen alle vrolijke karren zit dit jaar één heel bijzonder exemplaar. Geen kar van papier maché of van hout, maar van plastic, en wel geprint door een 3D-printer! Na de eerste autonoom rijdende praalwagen in 2014 opnieuw een primeur voor de Reedeurpenarren.

De technologie van het 3D-printen wordt steeds ingenieuzer: machines, bruggen, fietsen en zelfs levend weefsel wordt al met een 3D-printer gemaakt. Maar een 3D-geprinte praalwagen is in de geschiedenis nog nooit voorgekomen. Drie technisch specialisten - tevens oud-leden van de Raad van 11 - hebben daarom de koppen bij elkaar gestoken om een ontwerp te maken. Na een aantal modellen was het dan toch echt tijd voor de realisatie van de praalwagen.

Optocht

De praalwagen rijdt mee met de optocht van de Reedeurpenarren door de kernen van Reeuwijk. Iedereen is van harte welkom om de praalwagens en loopgroepen in de vrolijke stoet te bekijken. Om 11.11 uur wordt het carnavalsweekend officieel geopend op het terrein van Edelman in de Tempel. De locoburgemeester zal hierbij de sleutel overhandigen aan Prins STAAL de Eerste. Hierna gaat het over de Oud-Reeuwijkseweg richting Reeuwijk-Brug. Rond 11.50 uur is de optocht bij rotonde de Oude Tol om vervolgens via het Treebord en de Dunantlaan rond 12.30 uur bij de Koeienbrug te zijn. Om 13.30 uur komt de stoet aan in Reeuwijk-Dorp. Blaaskapel de Waaghalzen zal voor muzikale begeleiding zorgen. Na de optocht is het groot feest op het plein voor Gasterij Vergeer. Iedereen is uitgenodigd om aan dit vrolijke carnavalsfeest deel te nemen.

Carnavalsweekend

Naast de grote carnavalsoptocht op zaterdag 10 februari staat de rest van het weekend ook in het teken van carnaval. Op zondagmiddag begint om 13.00 uur de Carnavalsmis in de Petrus en Pauluskerk. Aansluitend is er gezinscarnaval in Gasterij Vergeer en Hapzz met een gevarieerd programma voor het hele gezin. Zaterdag-, zondag- en maandagavond vinden er feestavonden plaats in Gasterij Vergeer en Happz. Neem een kijkje op de website voor meer informatie, www.reedeurp.nl, of op Facebook of Instagram.

Een team van TV Bodegraven maakt opnamen van de carnavalsoptocht. Het verslag is te zien vanaf zondag 11 februari te zien vanaf 19.00 uur en vervolgens op de oneven uren tot zondag 18 februari vanaf 17.00 uur.

vrijdag 9 februari

Flextones

Bodegraven - Jazz, pop, rhythm & blues van het Jazz – Danceable – Lounge sextet de Flextones. Aanvang: 21.00 uur. Locatie: Evertshuis.
www.evertshuis.nl/flextones

Stamppotbuffet voor Letland
Reeuwijk - Stichting Hope For Life organiseert van 17.30 tot 19.00 uur een stamppottenbuffet in De Poort, Einsteinstraat 12d in Reeuwijk-Brug voor het goede doel in Letland.
www.nynke-in-letland.info

Carnavalszwemmen

Bodegraven - Bij Sportcentrum De Kuil wordt er carnaval gevierd van 19.00 tot 21.30 uur in het recreatiebad. Met Disco Robel om er een gezellige avond van te maken.

Geschiedenis van fotoalbum

Bodegraven - Boekrestaurateur en handboekbinder Ellen Janssen is te gast bij het Kunstcafé in het Evertshuis. Zij vertelt over de ontwikkeling van de fotografie en albums. Tickets kosten € 9,00. Aanvang 20.30 uur.

www.evertshuis.nl

zaterdag 10 februari

Carnavalsoptocht
Reeuwijk - Optocht van de Reedeurpenarren door de kernen van Reeuwijk. Start om 11.11 uur bij Edelman in de Tempel. Om 13.30 uur komt de stoet aan in Reeuwijk-Dorp voor een groot feest op het plein voor Gasterij Vergeer.

www.reedeurp.nl

Kunst in Vrijheid

Bodegraven - Om 14.30 uur opening in het Evertshuis van een expositie met bijzondere werken van vijf kunstenaars uit Irak, Iran, Syrië en Kosovo. Zij prijzen zich gelukkig dat zij in Nederland in vrijheid kunnen werken als beeldend kunstenaar. De expositie Kunst in Vrijheid, is te zien van 10 februari t/m 21 maart.

Eetcafé World Servants

Waarder-Driebruggen - Jaarlijkse eetcafé van de World Servants. Aanvang 17.30 uur.

Boreftse Eettafel

Bodegraven - Kookteam van de Boreftse Eettafel uit Bodegraven Noord bereidt een heerlijke maaltijd. Aanvang 18.00 uur, kosten € 8,50. www.deboreftseeettafel.nl

zondag 11 februari

Sunday Half Hour

Bodegraven - Korte, laagdrempelige dienst speciaal voor jongeren. Geloven mag je verstand te boven gaan, maar er niet tegen ingaan. In Adam zoekt Eva gaan we op zoek naar een antwoord. Dominee Eric Versloot leidt de dienst in de Lutherkerk en de muziek wordt verzorgd door Revelation. Aanvang 11.30 uur.

Koffieconcert

Nieuwerbrug - Koffieconcert met pianostukken quatre mains. Aanvang 12.00 uur bij familie van Dam, Weiland 38, e-mail de.zingende.zaag@xs4all.nl.

Carnavalsmis
Reeuwijk - Om 13.00 uur Carnavalsmis in de Petrus en Pauluskerk

Absurdist Ronald Snijder

Bodegraven - Absurdist Ronald Snijders staat op het podium van het Evertshuis met de voorstelling 'Welke Show', een groot feest van absurditeiten, woordgrappen, slapstick en maffe liedjes. Aanvang: 15.00 uur.

www.evertshuis.nl

Yoga met livemuziek

Bodegraven - Vincent van der Vijgh en Marjo van Dam verzorgen in De Witte Roos van 14.00 tot 16.00 uur Yin Yoga met livemuziek. Twee uren op reis naar die plekken binnenin jou. Er is plek voor een beperkt aantal deelnemers,

www.dewitteroos.info

dinsdag 13 februari

De Gouden Driehoek

Bodegraven - De PCOB afdeling Bodegraven-Reeuwijk vertoont om 14.30 uur in Rijngaarde een diaserie over het zuidoosten van Duitsland, zuidwesten van Tsjechië en merengebied in het Oostenrijkse Salzburger land.

Avond over polderleven

De Meije - Gerrit Brouwer laat belangstellenden kennismaken met een schitterende achtertuin, de polders rond de Nieuwkoopse Plassen. Locatie: eetcafé de Halve Maan. Aanvang 20.00 uur. De entree is gratis, consumpties niet.

Lezing over 9e gebod

Reeuwijk - Het 9e gebod: Ik ben eerlijk. Diederik Stapel houdt daar in De Ark een lezing over. Aanvang 20.00 uur. Entree: € 5,00.

www.pgdeark.nl/events/zinspelen/

Geschiedenis van fotoalbum

Bodegraven - Ellen Janssen, boekrestaurateur en handboekbinder, geeft in het Evertshuis een overzicht van de ontwikkeling van fotografie en albums. Aanvang: 20.30 uur
www.evertshuis.nl/ellen-janssen

Bijzonder concert
Reeuwijk - Bijzonder koffieconcert in Sluipwijkse kerk door het Dutch Historical Music Consort. Dit ensemble bestaat uit drie zangers in combinatie met barokinstrumenten. Aanvang 20.15 uur.

Computeravond

Bodegraven - De HCC-SeniorenAcademie houdt van 13.30 tot 16.00 uur een bijeenkomst in Rijngaarde over de mogelijkheden met de PC.

woensdag 14 februari

Lezing over stadsnatuur

Reeuwijk - Lezing over stadsnatuur door Niels de Zwarte in Streekmuseum Reeuwijk. Aanvang 20.00 uur. Toegang is gratis.

De Christenvrouw

Reeuwijk - De Christenvrouw Erwin Hout uit Ridderkerk. Als 19-jarige tiener brak hij bij een stoeipartij zijn nek en raakte vanaf zijn hoofd verlamd. Locatie: Ichthuskerk in Reeuwijk-Brug. Entree voor niet-leden € 5,00. Aanvang 20.00 uur.

donderdag 15 februari

Kunstbus naar Eindhoven

Bodegraven - Kunstbus naar Van Abbemuseum en het Philipsmuseum. Vertrek: 9.00 uur bij Station Bodegraven. Entree: € 37,50 / € 26,50 met museumkaart
www.evertshuis.nl/kunstbus-februari2018

Rob en Emiel

Bodegraven - Podiumtovenaars Rob en Emiel bespelen op unieke wijze de zintuigen en de waarneming. Locatie: Evertshuis. Aanvang 20.30 uur.

www.evertshuis.nl

Wereldvrede van theaterduo

Bodegraven - Het Evertshuis verwelkomt het theaterduo George en Eran met band met een voorstelling waarin zij de poorten naar de wereldvrede openen. Aanvang 20.30 uur.

www.evertshuis.nl

Parkeerdruk vraagt om structurele oplossing

Foto: Marlien van Leeuwen

Reeuwijk - De afgelopen weken zijn er diverse parkeerbonnen uitgedeeld rond de Koningin Wilhelminastraat, met name bij de kringloopwinkel De Kring. De parkeergelegenheid in het doodlopende straatje is ronduit klein te noemen. Als de BOA's dan ook nog parkeerbonnen uitdelen, is dat extra zuur voor bewoners en bezoekers die hun auto vanwege de parkeerdruk niet correct parkeren. Bewoners vragen om een structurele oplossing.

Volgens Wilma Grondman, één van de bewoners van de Koningin Wilheminastraat, hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn. "Op dit moment is een groot deel van de Koningin Wilheminastraat afgesloten in verband met de ophoogwerkzaamheden. De bewoners van de circa 45 woningen moeten ook hun auto's kwijt. Bij het gedeelte wat al klaar is, zijn er minder parkeerplaatsen teruggekomen dan er voorheen waren. Daarbij zijn de parkeervakken niet meer gemarkeerd. Dus wordt er minder efficiënt geparkeerd, waardoor er nog minder parkeerruimte is. De bewoners van het Koningin Wilhelminahof hebben de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Hun auto's staan er overdag ook. Evenals die van de werknemers van de woningbouwvereniging. De materialen voor de ophoogwerkzaamheden staan ook op parkeerplaatsen, evenals de bijbehorende voertuigen. Als we met elkaar creatief omgaan met de beschikbare ruimte, zie ik het probleem niet. Bij de herinrichting die ook voor dit gedeelte van de Koningin Wilheminastraat op stapel staat, zouden schuine parkeerplaatsen aan meer auto's ruimte bieden." In die gedachte is zij niet de enige; de rest van haar gedeelte van de Koningin Wilheminastraat vindt dat ook.

Wilma vervolgt: "De stoep aan de huizenkant is nu zo breed, daar passen geparkeerde auto's op. Je blijft als bewoner niet voor de ramen staan om te kijken of er al een parkeerplaats vrij is. Bovendien zijn er mensen die nachtdienst draaien, die gaan daar hun bed niet voor uit. De bezoekers van De Kring zullen ook niet steeds naar buiten lopen om te kijken of er al een parkeerplaats vrij is in plaats van de stoep. De BOA kwam parkeerbonnen uitschrijven tijdens de openingstijden van De Kring! Kijk als BOA wat de situatie ter plekke is en treedt coulant op. We moeten het tekort aan ruimte tenslotte met elkaar oplossen. Waarom geen gedoogbeleid als De Kring open is? Dat is drie keer per week! Dus waarom nu, in deze situatie bekeuren?"

Klachten

Die vraag leggen wij voor aan de desbetreffende ambtenaren van de gemeente: Jolanda Fennema als afgevaardigde van het team veiligheid & handhaving, Sabine Korevaar, adviseur verkeer & vervoer, en BOA Ton Steenwinkel. Fennema is blij met het gesprek, nu kan van de zijde van de gemeente aangegeven worden hoe ze tot deze werkwijze zijn gekomen. "Als we meldingen krijgen van overlast nemen we ter plekke de situatie op. Algemeen kan er denk ik wel gesteld worden dat iedereen het liefst zijn auto zo dicht mogelijk bij de plaats van bestemming wil parkeren. We kregen dus klachten over die overvolle straat. De inrichting van de straat, stoep en parkeerplaatsen is van lang geleden. Toen had niet iedereen meerdere auto's voor de deur. Naast de woningen langs de Koningin Wilhelminastraat heeft De Kringloop haar onderkomen in het grote gebouw, voorheen de werkplaats van de gemeente, gekregen. Daarna is het gebouw van de Woningbouwvereniging Reeuwijk gekomen. Maar ruimte om de parkeergelegenheid navenant op te schroeven, is er simpelweg niet. Koorevaar legt uit dat bij de herindeling van dit gedeelte van onze gemeente bewoners gehoord zijn en de input zoveel mogelijk is meegenomen. "De hoeveelheid parkeerplaatsen is mede afhankelijk van de draaicirkel om te kunnen (in)parkeren. Schuin parkeren heeft meer ruimte nodig en haaks parkeren nóg meer. In dit specifieke geval zal bij de herinrichting van de straat de stoep smaller gemaakt worden, zodat er wel twee rijrichtingen ontstaan. Meer parkeerplaatsen zitten er niet in."

Nooit op de stoep

Parkeren op de stoep is uit den boze. Door het gewicht van de auto's zal de stoep op den duur verzakken. Een onveilige situatie, waar de gemeente wel verantwoordelijk voor is. De eventuele schadeclaims zullen dan ook terecht verhaald worden op 'de gemeente'. Maar de portemonnee wordt alleen gevuld met belastinggeld van u en mij.

Als we dan toch over geld praten; hoe zit het met dat bonnenquota? Fennema: "Dat is echt onzin. BOA's hebben nooit een quota hoeven halen. Handhaven is een middel om gedrag bij te sturen. Als auto's verkeerd geparkeerd staan, kijken we naar de parkeergelegenheid in een straal van 150 meter. Als die er is, dan bekeuren we."

Waarschuwing

Maar daar zijn wel waarschuwingen aan vooraf gegaan. Steenwijk: "Twee à drie weken vooraf hebben we waarschuwingsbonnen onder de ruitenwissers geplaatst. Daarnaast is het kenbaar gemaakt via de krant en sociale media. Als we bekeuren, zijn we altijd met zijn tweeën en beoordelen dan ook samen of zo'n bon terecht is. Het gaat tenslotte om behoorlijke bedragen. Foutparkeren kost 95 euro plus de administratiekosten. Parkeren op een invalide parkeerplaats maar liefst 370 euro. Als je een dagje zou meelopen, dan zie je hoe er geparkeerd wordt, zeker rond basisscholen." Ter ondersteuning krijgen we een aantal foto's van foutparkeerders te zien. Als we eerlijk zijn… die liegen er niet om. Fennema: "Als gemeente moeten we klachten behandelen en als die terecht zijn, zorgen de BOA's voor handhaving."

Directeur Vincent van Luit van Woningbouwvereniging Reeuwijk hoopt op een structurele oplossing. "Ook ik heb een bekeuring gekregen, terwijl de wijze van parkeren geen enkele hindernis voor het doorgaande verkeer naar ons kantoor of dat van de kringloopwinkel veroorzaakte. De auto waar ik naast stond was van een collega. De drukte bij de kringloopwinkel geeft een enorme belasting, ook voor huurders en personeelsleden van ons kantoor. Graag treden wij samen met bewoners in overleg met de gemeente om bij de herprofilering van deze zijde van de Koningin Wilhelminastraat tot een betere (ruimere) parkeeroplossing te komen."

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Warme woorden voor dominee David van Veen

Foto: Loes Kamer

Reeuwijk - In een geheel gevulde Ark vond zondagmiddag 4 februari de afscheidsdienst van dominee David van Veen plaats. Naast een groot aantal gemeenteleden waren er genodigden zoals familie en vrienden, collega-predikanten/pastors en leden van de classis van de PKN. Deze bijzondere dienst werd muzikaal omlijst door organist Dick Broere en het koor Passie onder leiding van Martine Broere.

Het werd een inspirerende
dienst waarbij zowel in de schriftlezing als in de verkondiging de Bijbelse beelden van De Ark en De Veste, de gemeente in Gouda waar dominee Van Veen beroepen is, als een rode draad doorheen liepen. Een moeilijk moment was het uitspreken van het in memoriam voor Dirk Jan Warnaar, een persoonlijke vriend van David van Veen. Aan het einde de dienst werd op symbolische wijze, tot verrassing van alle aanwezigen maar van voorzitter van de Kerkenraad Bert Kwast in het bijzonder, de 'ontwijding' van De Ark door hen samen ongedaan gemaakt: de lege plek in de altaartafel, waar ooit het verwijderde reliek lag, werd opgevuld met een tegeltje met daarop woorden van Jezus uit Matteüs
18:20: 'Waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn, ben ik in hun midden', ook wel het hart van de kerk genoemd.

Daarna werd een aantal genodigden nog in de gelegenheid gesteld een persoonlijk woord aan David te richten en geschenken te overhandigen; zo waren er mooie en warme woorden van onder andere pastor Ella Feijen en de predikanten Erick Versloot en ds. M.J. Tekelenburg van de hervormde gemeente Reeuwijk. Bert Kwast en diaken Truus Bakker overhandigden tot slot het gezin Van Veen, naast een rolkoffer, nog een dagje uit voor de zonen Isaac en Samuel en een waarde-cheque van 3000 euro. Dit bedrag was door gemeenteleden bijeengebracht als extra blijk van waardering voor de ruim 10 jaar waarin David van Veen als predikant aan De Ark verbonden is geweest.

Foto: Loes Kamer

Tot slot was er nog een drukbezochte en gezellige afscheidsreceptie; de Cantorij zong een door Jeanette en Ab van Galen gecomponeerd afscheidslied waar iedereen zich spontaan bij kon aansluiten. Velen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt op persoonlijke wijze afscheid te nemen van deze bijzondere, sympathieke dominee en zijn gezin.

Tekst en beeld: Loes Kamer

Nieuws uit dorp en wijk

Eenmaal per maand plaatst Kijk op Bodegraven-Reeuwijk het nieuws van de dorpsoverleggen in onze gemeente. De dorpsoverleggen kunnen hun nieuws mailen naar redactie@kobr.nl.

Dorpsteam Waarder

• De proef met de bloembakken aan de lantaarnpalen willen wij als dorpsteam voortzetten.

• Nauwgezet volgen wij de ontwikkelingen rondom de nieuwbouw op het Kerverland terrein en de afwerking van de rotonde die medio maart moet plaatsvinden.

• Op het gebied van de verkeersveiligheid zijn wij in overleg met de gemeente voor een aanpassing van de oversteekplaats bij de PLUS. De gemeente is verder gevraagd de stenen bestrating bij de duikers in het Westeinde aansluitend te maken en de kieren hiertussen te verhelpen. Tevens is de gemeente gevraagd om de snelheid binnen de bebouwde kom van Waarder te verlagen naar 30 km/u en toezicht hierop te laten verrichten, gedurende de periode waarin het bouwverkeer naar Driebruggen door het dorp zal rijden. Op de hoek van de Bernhardstraat / Beatrixstraat staat een kledingcontainer waardoor het zicht voor het verkeer beperkt wordt. De gemeente is gevraagd deze te laten verplaatsen naar een passender en minder uitzicht belemmerende locatie.

• In het kader van de Motie4-gelden verleent het Dorpsteam een financiÎle bijdrage aan een project van de Welzijnsstichting Kerverland ter verfraaiing van het buitenterras.

• Via sociale media is verwezen naar het Meldpunt Openbare Ruimte van de gemeente. Hier kunt u melding doen over gevonden/verloren voorwerpen, ongediertebestrijding, vragen/klachten over vliegverkeer en schade melden die is opgelopen door de kwaliteit van het onderhoud aan wegen en paden.

• Op 7 maart wordt er een rondgang door Waarder e.o. gemaakt met een delegatie van de gemeente. Hierbij zal aandacht worden geschonken aan wat Waarder te bieden heeft, maar ook aan punten die de nodige aandacht behoeven. Dorpsteam Waarder houdt u op de hoogte.

Dorpsteam Driebruggen

• Mede door de recente werkzaamheden aan het Hoogeind en Laageind in Driebruggen ontbrak de nodige belijning. Conform de landelijke CROW richtlijnen wordt op dergelijke smalle wegen standaard geen belijning toegepast om de wegen een landelijke uitstraling te geven en snel rijden juist gevreesd wordt bij duidelijke randmarkering. Maar het dorpsteam maakt zich zorgen om de verkeersveiligheid. Bij regenachtig, donker weer zijn het verloop van de weg en de uitwijkplaatsen niet goed zichtbaar. Er staan geen reflecterende paaltjes en veel bomen langs de weg blokkeren de straatverlichting. Hierdoor worden bermen stuk gereden en ontstaan modderige uitwijkplaatsen. Dit alles samen, leidt tot gevaarlijke situaties.

• Gelet op deze gevaren voor de verkeersveiligheid, heeft het dorpsteam de uitdrukkelijke wens overgebracht aan de gemeente om het Hoogeind en Laageind weer van belijning te voorzien. De weg wordt niet alleen door aanwonenden gebruikt, maar ook vrij intensief door doorgaand verkeer. Wethouder Oskam neemt het probleem serieus en heeft aangegeven een uitzondering op het beleid te maken met de toezegging om zogenaamde 1-3 markering aan te laten brengen, waarbij er om en om 1 meter streep en 3 meter niets wordt aangebracht. Het dorpsteam is blij met deze toezegging en hoopt dat dit de verkeersveiligheid ten goede komt. Wethouder Oskam heeft aangegeven dat april het seizoen is dat belijningen normaliter worden gezet, maar dat dit met gunstige weersomstandigheden wellicht eerder kan plaatsvinden.

Wijkteam Bodegraven Zuid

• Bewoners van Rijngaarde zijn er niet gelukkig mee hoe na het gereedkomen van Nieuw Rijngaarde de openbare ruimte langs de Vrije Nesse is ingericht. Op de Vrije Nesse is er regelmatig veel verkeer, een duidelijk herkenbare, korte en daardoor veilige oversteek ontbreekt. Met name ouderen met een rollator voelen zich daardoor niet meer zeker. Bij de zijingang van Rijngaarde, die bewoners, leveranciers en hulpdiensten voor het laden en lossen gebruiken, is geen goede tijdelijke opstelplaats. Voor taxiís is de opstelplaats in de breedte krap bemeten waardoor op de rijbaan van de Vrije Nesse wordt in- en uitgestapt.

• Voorts zijn door de nieuwbouw de ondergrondse afvalcontainer en groenbak aan de overzijde van de Vrije Nesse regelmatig overvol. Bewoners vragen om een oplossing waardoor het oversteken met een afvalzak in de hand niet meer nodig is. Het wijkteam heeft de situatie ter plaatse samen met verkeersdeskundigen van de gemeente, een bewoner en de huismeester bekeken en besproken. De gemeente gaat de drukte op de Vrije Nesse meten en daarna bekijken hoe de situatie, met name voor de oudere inwoners, kan worden verbeterd.

• Het wijkteam is weer samen met onze wijkagenten op pad geweest om in actie te komen tegen woninginbraken. Dit keer werden er deurhangers verspreid met tips tegen woning≠inbraken en een oproep om je aan te melden bij een Buurt-WhatsApp groep. De inspanningen van inwoners en politie zijn zichtbaar in de inbraakcijfers van 2017, deze zijn namelijk gehalveerd ten opzichte van 2016. Om dit vast te houden moeten we ons bewust zijn van ons eigen gedrag. Doe als je het huis uit gaat altijd je ramen dicht, de deur op slot en laat ís avonds licht branden als je weg bent, bijvoorbeeld met tijd- of schemerschakelaars. Gebruik ook goedgekeurde sloten. Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. Hebt u nog geen deurhanger ontvangen? Laat het ons weten via info@wijkteamzuid.nl of via onze facebookpagina.

Wijkteam Bodegraven Noord

• Momenteel spelen voor onze wijk belangrijke en interessante zaken zoals het autoluw maken van het Marktplein rondom de kerk, de parkeeroplossingen en verkeerscirculatie die zijn voorgedragen in het rapport van Haskoning. Tevens het opknappen van het Raadhuisplein en de eventuele derde voetgangersbrug over de Oude Rijn. De gemeente is momenteel over al deze punten aan het nadenken. Er is nog niets besloten.

• Motie4, het in onze wijk opknappen en wegwerken van achterstallig onderhoud bij het Rosarium is wel actueel. Er zijn offertes aangevraagd voor het repareren en verbeteren van de fontein. Er is een groenplan gemaakt voor de aanplanting van nieuwe rozen vooral bij de pergolaís. De plannen zijn nog niet aan ons, het wijkteam, voorgelegd. Maar wij verwachten dat dit binnenkort gaat gebeuren. Onze wens is om snel te beginnen, voordat het Rosarium in het voorjaar weer in bloei gaat.

Wijkteam Reeuwijk-Brug West

• Het wijkteam heeft contact gehad met de BOAís over de boetes voor fout parkeren (zie artikel elders in deze krant). Omdat de komende vier jaar de gehele wijk wordt aangepakt en er behoorlijke parkeerproblemen zullen gaan ontstaan, blijft het team dit thema volgen.

• Er is een klankbordgroep gestart om oplossingen te vinden voor de problemen op de Zoutmansweg/Raadhuisweg. Er wordt door een onafhankelijk bureau in samenwerking met betrokkenen zoals het wijkteam, het burgerinitiatief Reeuwijk, Zoutman comitÈ, Pepermolen comitÈ, Ondernemersvereniging Zoutman, aanwonenden, scholen en betrokken bewoners een probleeminventarisatie gemaakt om vervolgens met elkaar tot oplossingen te komen.

• Donderdag 8 februari (aanvang 19.30 uur) organiseert het Burgerinitiatief Reeuwijk een Verkiezingsbattle in Zalencentrum De Brug. Na een paar rondes waarin de lijsttrekkers hun partij verdedigen om vervolgens via stellingen tegen elkaar te battlen komt u als bewoner van Reeuwijk aan het woord.

• Elke twee weken op vrijdag, in de even weken, houden wij spreekuur. Vrijdag 9 februari zullen wij van twee uur tot half vier voor u in het Huis van Alles aanwezig zijn. Kom gerust langs met een vraag, suggestie of voor een praatje.

• Wij willen u ook nog wijzen op de vergaderdata van 2018. Dit zijn 19 maart, 4 juni, 3 september en 19 november. De vergaderingen worden gehouden in het Huis van Alles aanvang 20.00 uur. U bent van harte welkom.

Dorpsteam Reeuwijk-Dorp, Tempel en buitengebied

• We hebben met de gemeente contact gehad over het deel van de herinrichting van de Reewal wat is uitgevoerd. Een aantal zaken is op dit moment onveilig en zou naar ons idee snel opgepakt moeten worden. Een brede afvaardiging van Reewal-bewoners, ondernemers en dorpsteamleden heeft samen met wegbeheerders en de projectleider van de gemeente op 1 februari een uitgebreide ëschouwí uitgevoerd. De komende week wordt een verslag gemaakt van de besproken onderwerpen met de vermelding wat er in uitvoering wordt genomen en wat nog intern overlegd zal worden.

• Het dorpsteam heeft inmiddels een projectteam geformeerd dat samen met de gemeente het onderwerp ëverkeersonveiligheidí gaat oppakken.

• Begin januari heeft het dorpsteam, middels een brief aan de gemeente, haar zorgen geuit over de onduidelijke bewegwijzering en slechte staat van de Middelweg en de Tempeldijk. De laatste wordt door de rondweg van Boskoop en pootje Tempel extra belast met zwaar verkeer.

• Het dorpsteam gaat contact opnemen met de gemeente om te vragen of er palen kunnen komen bij de bruggen van aanwonenden van de Oud Reeuwijkseweg, zodat er geen gaten naast komen omdat automobilisten de oprit als uitwijkplaats gebruiken.

• De beplanting op de Oud Reeuwijkseweg is nog niet afgerond. I.o.m. de gemeente gaat het dorpsteam met paaltjes aangeven waar de elzen geplant moeten worden.

• Duurzaamheid: bent u benieuwd op welke plekken uw woning warmte - en dus energie - lekt? Stuur dan voor 10 februari een e-mail naar duurzaam@bodegraven-reeuwijk.nl met daarin uw naam en adres of bel naar 06-13923735. Onder de aanmeldingen worden 10 warmtebeelden verloot. Zie voor meer informatie onze website: www.dorpenwijk.nl/reeuwijk-dorp.

Informatie over de dorps- en wijkteams: www.dorpenwijk.nl.

CDA wil 'Samen Verder Bouwen'

Bodegraven-Reeuwijk - Het CDA Bodegraven-Reeuwijk heeft het verkiezingsprogramma 2018 officieel gepresenteerd. ìWe hebben de afgelopen vier jaar hard gewerkt en op veel terreinen een mooie basis gelegd, maar we willen graag verder. De financiÎle positie van de gemeente is sterk verbeterd, maar de schuldenlast moet nog verder omlaag van 140 miljoen richting 100 miljoen euro. Dat is hard nodig voor een leefbare samenleving en een betaalbare toekomst voor onze jeugdî, aldus wethouder en wethouders-kandidaat Dirk-Jan Knol. Daarnaast staan er een aantal belangrijke speerpunten in het programma. Op het gebied van veiligheid pleit de partij voor meer politie op straat, een vaste politiepost en veel meer aandacht voor veilig fietsen. Voorts is er aandacht voor een gezondere samenleving, voor sociale verbondenheid, ouderenzorg en mantelzorg, voor meer seniorenhuisvesting dichtbij voorzieningen en sociale huurwoningen. Lijsttrekker Jan Vergeer: ìEÈn van de pijlers van ons verkiezingsprogramma is Veilig Fietsen. We hebben de meest onveilige fietsplekken in kaart gebracht; nu moeten we zorgen dat deze plekken worden aangepakt en de veiligheid ook daadwerkelijk toeneemt.î www.kiescda.nu

D66 gaat voor onderwijs, duurzaamheid en meedoen

Bodegraven-Reeuwijk - Het verkiezingsprogramma van D66 Bodegraven-Reeuwijk heeft drie belangrijke themaís: (1) Beter Leren: meer gelijke kansen voor kinderen. (2) Duurzaam Leven: onder andere meer bomen planten en duurzame energieopwekking. (3) Echt Meedoen: de partij wil inzetten op een nieuwe, effectievere manier om de inwoners mee te laten beslissen. Lijsttrekker Elly de Vries: ìOns lokale programma komt voort uit de afgelopen jaren, waarin we steeds in gesprek zijn gegaan met mensen in onze gemeente.î D66 wil dat inwoners meer te zeggen krijgen over hun omgeving. Daarom wordt er de komende jaren samen met de inwoners geÎxperimenteerd om hun kennis en kunde in te zetten bij de besluitvorming over de inrichting van de eigen leefomgeving. Dat kan bijvoorbeeld met een systeem waarbij inwoners worden ingeloot en uitgenodigd door de burgemeester om deel te nemen aan een dorps- of wijkraad. ìHierbij krijgen
deze deelnemers ondersteuning van het gemeente≠lijk apparaat. Op den duur willen we ook dat iedere dorps- en wijkraad een eigen budget ontvangt, te besteden volgens nog te bepalen spelregels. En D66 wil echt meedoen de komende vier jaar als coalitiepartij. We zijn daar klaar voor,î zegt Elly de Vries. ìOns programma staat bol van de ambitie.î Het volledige programma staat op https://tinyurl.com/D66BRProgramma.

Ervaren wethouders-kandidaat VVD

Bodegraven-Reeuwijk - Inge Nieuwenhuizen (52) is door de VVD Bodegraven-Reeuwijk naar voren geschoven als wethouderskandidaat op het moment dat de partij een goed verkiezingsresultaat haalt en tot de nieuwe coalitie toetreedt.

Daarmee kiest de partij voor een iemand met ruime ervaring. Inge Nieuwen­huizen is namelijk eerder 7 jaar wethouder geweest in Voorschoten en thans is zij wethouder in het zakencollege in IJsselstein, dat tot en met de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen de gemeente moet besturen nadat de samenwerking met Montfoort tot een politieke impasse leidde.

"Ik ben al vele jaren actief in het openbaar bestuur, na eerdere functies in het veld van onderwijs en wetenschap. Zo heb ik onder andere als directeur van werkmaatschappijen van de Erasmus Universiteit en Universiteit van Amsterdam bruggen tussen onderwijs en bedrijfsleven proberen te bouwen. Ik zat veelal op het raakvlak van publiek en privaat en dat vormde een goede basis voor het wethouder­schap in Voorschoten. Ik heb tijdens mijn wethouder­schappen bijna alle portefeuilles bekleed, van het sociale domein tot economische zaken en de openbare ruimte."

Kernen met eigenheden

"In Bodegraven-Reeuwijk lijkt het mij heel leuk om aan de slag te gaan in een gemeente met zoveel verschillende kernen met elk hun eigenheden. Dat is echt iets anders dan de cultuur in een gemeente met één kern. Ik ken Bodegraven vanuit het verleden, ik heb er ooit gewoond en mijn oudste dochter is er geboren. Recent ben ik weer in Bodegraven komen wonen, dus het was een natuurlijk moment om te kijken wat ik hier zou kunnen betekenen voor de VVD. De contacten met de fractie waren er langer. "

Inge kan zich vinden in het verkiezingsprogramma en licht daar een drietal punten uit: "Ik zie fraaie dorpen met mooie centra waar we samen met de bewoners de vitaliteit moeten zien te behouden. Ik ervaar hier ook een sterk bedrijfsleven en mogelijk liggen op dit vlak nog extra kansen voor een gezonde, krachtige gemeente. Voorts hoor ik om mij heen dat veiligheid, zoals bij woninginbraken, behoorlijk leeft bij de mensen die ik spreek. Maar zo zijn er veel opgaven én kansen. Ik hoop dat ik mijn toegevoegde waarde straks mag inzetten voor Bodegraven-Reeuwijk."

Tekst: Paul Engels

Laatste dagen van Kerverland-complex

Waarder - Na een feestelijke opening op 28 oktober 1972 zijn nu, na ruim 45 jaar, de dagen van Kerverland, het complex met oorspronkelijk 44 seniorenwoningen en een recreatiezaal, geteld. In april 2011 werd al een vleugel met 14 woningen gesloopt om ruimte te maken voor de nieuwbouw van deel 1 van de M·ximalocatie in Waarder. Nu zal ook de rest van het complex snel verdwijnen. De laatste paar jaren hebben een aantal woningen van Kerverland en ook de zaal nog een nuttige functie kunnen vervullen als woonruimte voor statushouders, maar deze hebben inmiddels allen een eigen woonlocatie gekregen. Eind van de afgelopen week is rondom het volledige gebouw een bouwhek geplaatst en daarmee komt de sloop van het vertrouwde Kerverland in zicht om ruimte te maken voor het nieuwbouwplan van woningen. Tekst en beeld: Wim de BoevËre

Kees Weerheim en Jans Looij: 60 jaar echtgenoten

Foto: Marlien van Leeuwen

Bodegraven - Van een bruiloft komt een bruiloft. Een oud gezegde wat op Kees Weerheim en Jans Looij van toepassing was. Op hun trouwdag, 5 februari 1959, ging het bruidspaar in verband met sneeuw en storm met de auto naar het gemeentehuis in Herkingen op Goeree-Overflakkee. Na het feest moest de familie van Kees weer terugvaren naar Pijnacker. De hoge golven die de boot moest trotseren door die heftige storm, waren voor sommigen teveel.

De grootouders van Kees Weerheim (82 jaar) woonden in hetzelfde dorp als Jans. En ja, hij had haar daar al eens voorbij zien fietsen. Op de bruiloft van de zus van Kees zijn tweede vader was Jans ook uitgenodigd. Daar is de vonk overgeslagen. Als we aan Kees Weerheim vragen wat er zo mooi was aan dat meisje uit Herkingen, komt er een grote glimlach om zijn lippen en zijn ogen gaan stralen. Maar precies benoemen kan hij het niet.

Huis te groot

Na meegewerkt te hebben in de groentetuin van zijn vader is Kees in 1964 een groentekwekerij in Noorden begonnen. Ook Jans werkte mee op de kwekerij, waar ze na de groenten van lieverlee zijn overgegaan op het telen van bloemen. Samen kregen ze acht kinderen, van wie zeven jongens en één meisje. Twee van de zonen hebben in de loop der jaren de kwekerij overgenomen. Na veertig jaar is het echtpaar van het huis bij de kwekerij verhuisd naar een woning in Woerden. Toen het huis te groot werd, omdat de meeste kinderen het huis uitgegaan waren, is het echtpaar naar een appartement in Bodegraven verhuisd.

Een hele kudde

Het weer in februari is niet altijd even vriendelijk. Daarom heeft het echtpaar besloten om met hun (schoon)kinderen, 42 kleinkinderen, 33 achterkleinkinderen, broers en zussen komende mei naar Avifauna te gaan. Daar zullen ze met elkaar van een warm en koud buffet genieten en uiteraard een bezoek aan het vogelpark brengen. Tot grote verrassing van de bruid en de bruidegom kwam burgemeester Van der Kamp hen afgelopen maandag op hun trouwdag feliciteren.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Gelijkspel voor CVC; nederlaag RVC

Voetbal

CVC deelde in haar eerste thuiswedstrijd van dit jaar de punten met RCL uit Leiderdorp. In de wedstrijd met eindstand 1-1 scoorde Joep van Keulen het Reeuwijkse doelpunt. Trainer Gerard van Ruitenburg is blij met het punt en hoopt op deze manier wat meer punten bij elkaar te sprokkelen dan voor de winterpauze.

RVC boog in de uitwedstrijd bij VOC te Rotterdam een 1-0 achterstand om in een voorsprong. Nog voor rust scoorde Wouter Sluijs twee keer voor RVC, dat tot de 70ste minuut gelijke tred met de tegenstander hield. Toch wonnen de Rotterdammers dit duel met 3-2. In het vervolg van de tweede helft was VOC namelijk de baas op het veld.