Kijk op Bodegraven-Reeuwijk

11 juli 2018

Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 11 juli 2018


Margriet vierde een echt zómerfeest

Reeuwijk - Eindelijk was het weer eens een echt zómerfeest, met zonnige
temperaturen. De fiets­puzzeltocht ging dit jaar richting Haastrecht. Het aantal deelnemers was gelijk aan die van vorige jaren.

Waarvan sommigen vooral voor de prijzen gingen en anderen in ieder geval het café van Haastrecht wilden halen. Volgens de organisatie is iedereen weer heelhuids teruggekomen. De winnaars waren Luus en Siem van de Bas. De zeskamp van vrijdagavond voor de oudere jeugd werd door vijf teams gespeeld. Hilarisch om naar te kijken en hilarisch om aan mee te doen. De spelen waarin de teams het tegen elkaar opnamen waren ook dit jaar ludiek. Denk daarbij aan het wegduwen van een trekker met een gewicht van maar liefst drie ton. Of ringsteken vanuit een kruiwagen met een wiel uit het lood. En zo waren er nog vier andere spelen waar niemand op had kunnen oefenen. Hoewel, het touwtrekken is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Maar of daar op getraind wordt? De eerste prijs ging dit jaar naar 'One big happy family'. Na afloop was het groots feest in de feesttent met DJ Ruud van Leeuwen.

Op zaterdag ging het feest verder voor de jeugd. Bij het zien van de kramen borrelen bij menigeen nostalgische gevoelens op, maar de allerjongsten zagen ze voor het eerst. En voor hen was het reuzeleuk om alle spellen van de spelkaart te spelen. Aan de zeskamp voor de jeugd werd door maar liefst zeven teams deelgenomen. Met de Badeendjes dit jaar als winnaars. Ach en hoe vertederend blijft het te kijken naar de wedstrijd vlaggetjes steken. In de leeftijdscategorie 0-2 had Fayenn van Spengen de eerste prijs gewonnen. Noa Wiman in de leeftijdscategorie 3-4 jaar en Lotte Ruitenburg was winnaar bij de oudste groep, die van 5-6 jaar.

Voor de jeugd van 7-9 jaar was de stormbaan van het zeskamp van vrijdagavond weer opgeblazen. Ook hier werd gekeken wie dit het snelste kon. Zo werd Bastiaan van Hoven eerste, Olivia Koster tweede en Linn Looyaard werd derde. Het zomerfeest werd afgesloten met één groot feest in de feesttent. Met optredens van Tim Douwsma en Monique Smit. Free Willy was de dj van deze avond.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Uniek weekend voor jubilerend BZ&PC Bodegraven

Bodegraven - Afgelopen weekend vierde de Bodegraafse Zwem- & Polo Club haar 80-jarig jubileum. Met een vol activiteitenprogramma blikte de vereniging letterlijk en figuurlijk terug op haar verleden.

Het verleden met prachtige en roemruchte hoogtepunten, werd voorafgaand aan de reünie gepresenteerd in de Droomvlucht. Voormalig kaaspakhuis van der Sterre was omgebouwd tot een bijzondere locatie waar een themareis kon worden gemaakt. Een unieke reis waar binnenkort de beelden van online komen, maar nog lang over nagepraat zal worden.

De Droomvlucht gaf tevens veel gespreksmateriaal voor zowel oud-leden tijdens de aansluitende reünie, als voor de kinderen die op jeugdkamp gingen. Voor de jeugd was er een speciaal kamp georganiseerd in sportcentrum De Kuil, met als hoogtepunten een eigen kinder-poolparty en een heuse ouder-kind middag.

Op zaterdag kwam de vereniging opnieuw samen waar een overheerlijke barbecue werd bereid voor de (oud)-leden. Genieten van de zon was dit de perfecte aftrap voor een gezellige afsluiting. Net als bij het 75-jarig jubileum, stond ook bij dit jubileum de poolparty weer op het programma. Een afsluitend feest in het recreatiebad van zwembad de Kuil, maakte het jubileum meer dan compleet.

De organisatie kijkt met veel plezier terug op het jubileum: ''Er is dit weekend iets unieks neergezet, waar leden nog lang over na zullen praten. Lachende gezichten zijn een kenmerk voor een geslaagd evenement, maar wanneer oud-leden met tranen van ontroering de organisatie bedanken, dan weet je dat je als jubileumcommissie pas echt iets bijzonders hebt gedaan'', aldus Rogier van Veen (organisatie).

Tijdens dit geslaagde weekend maakte de vereniging dankbaar gebruik van de faciliteiten van de SBAB. ''Een jubileum dat op deze wijze georganiseerd is, vergt veel voorbereiding. Mede dankzij de fijne samenwerking met de SBAB, zijn we erin geslaagd om voor alle leeftijden/doelgroepen een fantastisch jubileum te organiseren'', aldus Kim de Vor (organisatie).

Met het jubileum besluit BZ&PC Bodegraven een maand vol feestelijke evenementen. ''Van de KUIL-CUP tot het open water en van de zomerkampioenschappen lange baan tot de synchroonzwemjubileumshow, we hebben opnieuw laten zien waar BZ&PC groots in is: het organiseren van evenementen. Mede dankzij de hulp van vele vrijwilligers hebben we een top maand gekend, Al zijn we voor nu blij dat we een paar weken vakantie in het vooruitzicht hebben, besluit Ellen Brunt (organisatie).

ALARMNUMMERS

Politie Brandweer Ambulance:

Tel. 112 (Als elke seconde telt!)

Politie 0900-8844 (Als het zonder zwaailicht kan!)

HUISARTSEN

Bodegraven

Praktijk Van Gils en Mulder, Willem de Zwijgerstraat 9, 0172-612113 | Praktijk Daniels en Spaargaren,

Willem de Zwijgerstraat 9, 0172-612268 | Dhr. Van Dobben, Vrij Nesse 44, 0172-611522 | Mw. Van den Nieuwendijk, Noordstraat 48, 0172-612030 | Het Zorgstation, Stationsplein 5, 0172-766555: Mw. Bouma, Dhr. Van den Brule, Mw. Wiesenhaan | Waarneemcentrale huisartsen, 0172-892020 (tijdens kantooruren).

Nieuwerbrug

Dhr. Borreman, Gr. Jacobastraat 24, 0348-688379.

Zwammerdam

Mw. Timmer, Plein 1, 0172-619229.

Reeuwijk

Medisch Centrum Reeuwijk, Kaarde 13a,

0182-393244 (08.00-17.00 uur).

Driebruggen/Waarder:

Huisartsenpraktijk, Burg. Doormanstraat 25,

Driebruggen, 0348-501307 (08.00-17.30 uur).

Huisartsenpost

HuisArtsenPost Midden-Holland (HAP), Bleulandweg 10, Gouda, 0182-322488. Maandag t/m vrijdag van 17.00 tot 08.00 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen hele dag. Uitsluitend na telefo-nische afspraak.

ZIEKENHUIZEN

GHZ, Bleulandweg 10, Gouda, 0182-505050 | GHZ locatie Bodegraven, Willem de Zwijgerstraat 9, Bodegraven, 0182-505240 | Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, Polanerbaan 2, Woerden, 0348-427911.

APOTHEKEN

Bodegraven
BENU Apotheek Bodegraven, W. de Zwijgerstraat 9A, 0172-612031 | BENU Apotheek Het Zorgstation,

Stationsplein 5, 0172-617126.

Reeuwijk

Apotheek Reeuwijk, Kaarde 13b, Reeuwijk,

0182-392042 (overdag).

Dienstapotheek

Dienst Apotheek Midden-Holland (DAM), Bleulandweg 10, Gouda, 0182-698820. Maandag t/m vrijdag van 17.00 tot 08.00 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen hele dag. Uitsluitend na telefonische afspraak.

DIERENARTSEN

Dierenartsenpraktijk Bode-graven, Zuidzijde 63, Bodegraven, 0172-613798 | Dierenkliniek Sijbrandij, Van H. Goedhartstr. 45, Reeuwijk, 0182-392568.

Kerken

R.K. Geloofsgemeenschap De Goede Herder (RD) en St. Willibrorduskerk (B), Geloofs-gemeenschap
St. Willibrordus: www.sintjandd.nl

Gereformeerde Kerk (W): www.pknwaarder.nl

Prot. Gemeente De Ark (RB): www.pgdeark.nl

Hervormde Gemeente (S) en Hervormde Gemeente
Ichthuskerk (RB): www.hervormdreeu-wijk.nl

Hervormde Gemeente (S): www.sluipwijksekerk.nl

Hervormde Gemeente (W) Ned. Herv. Gem. in Hersteld Verband (W): www.hersteld-hervormdegemeentewaarder.nl

Christengemeente 'Elim' Basisschool De Regenboog (RB): www.elimreeuwijk.nl

Bethelkerk (B), Gereformeerde gemeente:

www.bethelkerkbodegraven.nl of

Ichthuskerk (B), Gereformeerde kerk vrijgemaakt:

www.bodegraven.gkv.nl

Dorpskerk (B) en Bethlehemkerk (N), Hervormde gemeente Bodegraven: www.hervormd-bodegraven.nl

Ontmoetingskerk (B) en Lutherkerk (B), Protestantse gemeente Emmaüs: www.emmausbodegraven.nl

Brugkerk (N), Protestantse gemeente Nieuwerbrug: www.brugkerk.nl

Salvatorkerk (B), Pinkster-gemeente Morgenstond:

www.morgenstondbodegraven.nl

Gebouw Irene (B), Vergadering Bodegraven 'Irene': www.vergadering.nu/bodegraven-irene

RK Parochie Onze Lieve Vrouwe Geboorte (M)

en RK Kerk H. Bonaventura (Woe):

www.parochiepaxchristi.nl

Speel en Werkhoeve (B), Christengemeente Bodegraven De Bron: www.christengemeentebode-graven.nl

Vrijwilligers gezocht

Voor de rubriek vrijwilligers gezocht kunnen alle vacatures voor vrijwilligers van verenigingen, stichtingen en andere maatschappelijke organisaties in Bodegraven-Reeuwijk worden aangemeld. Vacatures worden eenmalig gratis geplaatst. Mail naar redactie@kobr.nl. Kijk ook op www.erkendtalent.nl.

Activiteit Kids en Koffie

Reeuwijk - Na de zomervakantie start het Huis van Alles met een nieuwe activiteit in het Huis van Alles Reeuwijk-Brug: Kids en Koffie. Elke week zullen er jonge nieuwkomers tussen 0 en 4 jaar door vrijwilligers worden opgevangen in het Huis van Alles. De moeders van deze kinderen zullen tegelijkertijd meedraaien met activiteiten in het kader van versneld inburgeren. De kinderen kunnen gaan knutselen, spelen, boekjes voorgelezen krijgen en andere dingen doen terwijl de moeders bijvoorbeeld met zín allen iets lekkers koken in de keuken of fietsles krijgen. Ben je iemand die het leuk vindt om met kinderen of met een groep vrouwen aan de slag te gaan? Dan horen we dit heel graag. Bel voor meer informatie naar Bas Immerzeel, Sociaal Makelaar van stichting SAM, telefoon 06-16489165 of e-mail b.immerzeel@samwelzijn.nl.

Chauffeur op de Buurtbus M/V

(min. 3 uur per week)

Bodegraven - De Buurtbus is een vereniging van circa 48 leden. Zij exploiteert twee buurtbussen waarmee veroer vanuit Bodegraven wordt verzorgd naar Alphen aan den Rijn en Woerden. Op de route worden de tussenliggende dorpen aangedaan.

Wil jij als vrijwilliger chauffeur worden op een van onze bussen en ben je in bezit van een geldig rijbewijs B, tussen de 21 en 75 jaar oud en woonachtig in Bodegraven of omgeving, meld je dan aan via www.buurtbusdemeije.nl en vul het inschrijfformulier in.

Huiswerkbegeleiding Statushouders

Bodegraven ñ Veel tieners krijgen op de middelbare school huiswerkbegeleiding, voor de groep statushouders is de middel≠bare school nog lastiger vanwege de taalbarriËre. Huiswerkbegeleiding is een kostbare zaak, SAM zoekt daarom vrijwilligers om die huiswerkbegeleiding wÈl mogelijk te maken.

Huiswerkbegeleiding bestaat hoofdzakelijk uit het samen goed lezen van de opdracht (begrijp je die?) en het samen doornemen van de lesstof. Valt daarmee het kwartje nog niet? Dan leg je de lesstof nog een keer uit maar dan met andere voorbeelden. Je stelt de leerling met een beetje hulp in staat om zelf de huiswerkopgaves te maken. Het idee is dat de huiswerkbegeleiding een wekelijks moment wordt waar groepsgewijs ondersteuning geboden wordt bij het maken van de huiswerkopdrachten. Wilt u meehelpen, of meer informatie? dan kunt u contact opnemen met Bas Immerzeel via b.immerzeel@samwelzijn.nl 06 16 48 91 65.

Na 40 jaar eindelijk overeenstemming in Bodegraven-Noord

Bodegraven - Op woensdag 4 juli is er na jarenlange discussie een plan gepresenteerd voor de natuurinvulling van polder Bodegraven-Noord. Deze polder ligt tussen de Meije en de Oude Rijn. Het maakt deel uit van de natuurzone die de Reeuwijkse en Nieuwkoopse Plassen met elkaar verbinden in het kader van Natuurnetwerk Nederland.

De veehouders in het gebied wisten al jaren dat er iets zou gaan veranderen in de polder waar zij hun koeien laten grazen.
Begin 2016 werd aan hen al een schetsontwerp gepresenteerd voor de in-richting van de polder. De agrariërs hadden daar erg veel moeite mee en boden aan om zelf een invulling voor dit natuurgebied op te stellen. Nu, anderhalf jaar later, is dat plan gepresenteerd. LTO-Noord en Agrarische Natuurvereniging De Parmey boden het gezamenlijk aan aan de Stuurgroep Veenweiden Gouwe Wiericke.

Compromis

Meijenaar Jaco Kastelein
was als commissielid namens agrarisch natuurvereniging De Parmey de persoon die het plan aanbood. "Ik ben verheugd dat er na zoveel jaren een compromis bereikt is. In al die tijd zijn er ook enorm veel wijzigingen in het landbouwbeleid doorgevoerd. Je kunt niet meer spreken over winnaars of verliezers bij dit plan. Dat neemt niet weg dat we blij moeten zijn dat er eindelijk overeenstemming is bereikt. De wetgever heeft nu eenmaal natuurdoelen gesteld en die moeten, linksom of rechtsom, worden ingevuld."

Het gepresenteerde plan bevat vooral voorstellen op hoofdlijnen. Er zal op detailniveau verder onderhandeld worden en daar zijn de nodige obstakels te verwachten. Van de 2500 hectare landbouwgrond wordt meer dan tien procent omgezet in natuurgebied. Dit geldt overigens voor het totale gebied tussen Nieuwkoop en Reeuwijk, dus niet alleen polder Bodegraven-Noord. Hoe de detailinvulling ook gaat uitpakken, feit is dat van 280 hectare nieuw te maken natuurgebied, circa 50 a 60 hectare grond 'afgeplagd' gaat worden. Dat wil zeggen dat er circa 40 cm wordt afgegraven om er schraal- en hooiland van te maken. De overige ruim 200 hectare komt ten goede aan weidevogel-grasland en kruiden- en faunarijk grasland.

Beheer

Het natuurgebied zal beheerd moeten worden en daarvoor wordt naar de in het gebied woonachtige agrariërs gekeken. Boeren die dit willen doen worden hiervoor vergoed. Alleen voor het weidevogel-grasland zal de boer pacht moeten betalen. Of de vergoeding hoog genoeg is om de boeren ervoor te interesseren, is nu nog niet bekend. Maar als zij dit niet willen doen moet de eigenaar van de grond, Natuurmonumenten, beheerders gaan inhuren.

Geen alternatief

Natuurmonumenten verpacht op dit moment de grond aan de in het gebied gevestigde boeren. Theo Leliveld uit de Meije is een van hen. Dat er uiteindelijk een definitief plan zou komen voor de natuur-inrichting van Bodegraven-Noord, was hem natuurlijk wel bekend. Hij is niet bijster enthousiast, maar beseft ook dat er geen goed denkbaar alternatief is. "Het is voor mij nog steeds niet duidelijk wat dit voor mijn situatie exact gaat inhouden. Over de detail­invulling wordt immers nog gesproken."

Dier- en milieu-vriendelijk zijn

wordt afgestraft

Leliveld heeft destijds bewust gekozen voor extensieve veeteelt, wat inhoudt dat hij kleine groepen dieren op grote oppervlaktes land voedt. Leliveld: "Deze dier- en milieuvriendelijke manier van werken lijkt nu gestraft te worden. Het land dat ik nu pacht, mag straks niet meer voor de weidegang gebruikt worden. Daardoor krijg ik een mestoverschot met als gevolg dat de mest getransporteerd moet worden naar collega-veehouders. Dat is kostbaar, want behalve de transporteur van de mest, moet ook de ontvanger ervan betaald worden. Bovendien moet ik elders op de Meije grond aan­kopen van de provincie.
Met nog meer transport tot gevolg want ik zal toch naar dat land moeten
rijden. En de Meije is al zo smal en de verkeersdruk al zo hoog." De ooit zo bejubelde ruilverkaveling wordt hiermee teniet gedaan, volgens de vee­houder. Als laatste verzucht hij dat het toch wel tegenstrijdig voelt dat vruchtbare grond bewust onvruchtbaar gemaakt wordt.

Tekst en beeld (onder):

Edith Op de Woerd-Hendriks

Bibliotheek Waarder in de zomer

Ook in de zomervakantie is het mogelijk om in de Bibliotheek in de Prins Willem Alexanderschool boeken te lenen. Van 16 juli tot en met 26 augustus is de vestiging van de Bibliotheek de Groene Venen in Waarder iedere maandag geopend van 15.30 uur tot 17.00 uur. Na de zomervakantie is de Bibliotheek, zoals gebruikelijk, ook iedere woensdag geopend van 12.30-14.00 uur. Daarnaast worden de openingstijden met ingang van 28 augustus uitgebreid met de dinsdagavond van 18.30 tot 20.00 uur.

Waterspektakel op IKC Schatrijk

Vorige week dinsdag was het een waterspektakel op IKC Schatrijk. Op het kinderdagverblijf begonnen de kinderen 's ochtends al met badjesdag. ís Middags was het tijd voor de kleuters om er een waterspektakel van te maken. Aan het einde van de middag kwam zelfs de brandweer langs en maakte een mooie waterfontein voor alle kinderen. Het was één groot feest! Kletsnat gingen de kinderen weer naar huis.

Juf Ria is geridderd

Vele jaren heeft juf Ria de coördinatie van de TSO voor de Da Costaschool verzorgd. Zij blijft nog op de school als overblijfkracht. Vandaag hebben we haar bedankt en is zij geridderd in de orde van 'de blauwe broodtrommel'.

De kring doneert ruim 13 duizend euro in 2e kwartaal 2018

Kringloopwinkel ëDe Kringí in Reeuwijk heeft in het tweede kwartaal van 2018 ook weer vele organisaties blij gemaakt met een sponsor/donatiebedrag. Dit afgelopen kwartaal ging er 13.110 euro naar de goede en maatschappelijke doelen. De totale inleg, lening, donaties en sponsoring van de Kringloopwinkel vanaf de oprichting in 1994 bedraagt inmiddels 1.049.177,00 euro.

De onderstaande goede doelen ontvingen in het tweede kwartaal van 2018 verschillende geldbedragen, vanaf 20 euro t/m 1.000 euro. Voedselbank Gouda via een actie van Lions Club Gouda-Reeuwijk, Wings of Support, Begeleid Wonen Gouwestein, Meraih Bintang, Evertshuis voor koor Fabulous, Ouderendag Bodegraven-Reeuwijk, Dagverzorging Rijngaarde, Dorpsschool De Bron, SrilanCare, Reeuwijkse Ouderen Biljartvereniging, Koningin Wilhelmina Fonds, Health & Education Ghana, Oikocredit Nederland, Vrienden van De Hanepraij Gouda, Oekraine heeft hulp nodig, Vrienden van de Prinsenhof Gouda, Vrienden Wilhelmina Ziekenhuis, Miss IQ, Zangkoor Coro díOro, EHBO Reeuwijk-Dorp, Reflex Reeuwijk, Prinsenhof Gouda, Stg Gain, Stg Samen tegen Alvleesklierkanker, Dierenweide Goverwelle, NephcEurope, zangkoor Vivace Reeuwijk, Beweegtuin Irishof Gouda, IVN IJssel en Gouwe, Lamoja, Gouda Raakt, Vrienden van de Reehorst, Manneka Nederland, Zorgboerderij Kloostertuin, Tent-Event Reeuwijk, Egoli Africa en Stg Blocks.

Wedstrijd pannenkoeken stapelen tijdens Najaarsmarkt

De voorbereidingen voor de Najaarsmarkt, die van 12 t/m 15 september plaatsvindt, zijn in volle gang. Dit jaar luidt het thema Boerenkaas, Culinair Circus! Nieuw dit jaar is de wedstrijd pannenkoeken stapelen, geïnspireerd op het thema. Scholen, verenigingen, buurten, vriendengroepen kunnen zich opgeven als team, om een zo hoog mogelijke stapel te maken van thuisgebakken pannenkoeken. Het wereldrecord staat op een ruime meter. Wie gaat de uitdaging aan? Na afloop mogen de teams de pannenkoeken uiteraard zelf opeten! De wedstrijd zal zaterdag 15 september plaatsvinden tussen 16.30 en 19.00 uur op het Raad≠huisplein (exacte tijden onder voorbehoud). Meer info en inschrijven kan via www.najaarsmarkt.com.

7 / 24

Van je chronische pijn af

Nieuw in Bodegraven! Wie last heeft van chronische peesklachten, zoals hielspoor, tenniselleboog, slijmbeursontsteking of andere langdurende knie-, heup- of schouderklachten, weet hoe lang het duurt eer je van de pijn af bent. Fysiotherapeut Rory van Jaarsveld is gespecialiseerd in de behandeling van deze chronische peesklachten. Met de combitherapie die hij aanbiedt, ervaart de meeste mensen al binnen vier weken al een forse vermindering van hun chronische pijn. Als enige in Bodegraven gebruikt Rory de combinatie van Shockwave en oefentherapie. 'Een uitkomst', volgens de jonge fysiotherapeut die gevestigd is in het pand van Personal Fit aan de Willemstraat. De genezingskans met deze therapie is uitzonderlijk hoog. Ik houd eerst een onderzoek om te kunnen beoordelen of je in aanmerking komt voor deze effectieve behandeling. Met de Shockwave therapie wordt de pijnlijke plaats behandeld met een behandelkop die drukgolven geeft van buitenaf. De trillingen die dit veroorzaakt, activeren de eigen genezingskracht van het lichaam. In gemiddeld vijf behandelingen is de patiënt van de meeste klachten af.'

Dé Pees-specialist, Willemstraat 45, tel. 0172-645110,

www.depees-specialist.nl

Zomersluiting horeca en kassa Evertshuis

De vakantie staat voor de deur, de zon maakt overuren en de zomersluiting van het Evertshuis is in zicht. Van 16 juli tot en met 24 augustus 2018 zijn de horeca en de theaterkassa gesloten. De bibliotheek en het klantcontactcentrum van de gemeente blijven wel geopend in de zomer. Eind augustus start de theaterafdeling weer met films, voorstellingen, exposities, kunstbusreizen en kunstcafÈs.

De kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen loopt goed. De voorstellingen van Youp van 't Hek, Patrick Laureij en Pieter Derks zijn reeds uitverkocht. Cabaret is een genre dat veel bezoekers trekt in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. 'Patrick Laureij, een jonge dynamische cabaretier uit Rotterdam, was bij de losse verkoop binnen één minuut online uitverkocht. Dat is leuk om mee te maken voor het hele team', aldus Alice Bekkering (Publiciteit en Communicatie Evertshuis).

www.evertshuis.nl

Hierrr met je prijs

De BOV-actie 'Hierrr met je kassabon' die liep van 15 tot en met 30 juni was een groot succes! Bij Primera Raadhuisplein en Jumbo Broekvelden stonden speciale BOV-bussen klaar. Hierin konden alle kassabonnen van de deelnemende winkeliers worden gedeponeerd, voorzien van naam en telefoonnummer. Met tien keer kans op €50 aan BOV-bonnen is daar massaal gebruik van gemaakt. Vergeleken met vorig jaar is het aantal ingeleverde kassabonnen verdubbeld!

Acht van de tien prijswinnaars waren in de gelegenheid om hun prijs op te halen. Zij zijn zaterdagmorgen 7 juli bij Karwei in het zonnetje gezet. V.l.n.r.: Mieke Burggraaff van Karwei Bodegraven met de prijswinnaars: Sjors de Lange (uit Bodegraven, kassabon Formido), mevrouw v.d. Wolk (uit Bodegraven, Trekpleister), mevrouw W.M Straver (uit Bodegraven, Verfhuis), Karen Emonds (Bodegraven, Brood en Ko), mevrouw R. van Veldhoven (Bodegraven, Jumbo), Anja van Doorn (Bodegraven, Blokker), de heer D. Verweij (Bodegraven, Hema), Heleen Smits-de Haan (Bodegraven, Shoeby). Niet op de foto: Marleen Kaptein (Bodegraven, Kamerling) en S. de Jong (Zwammerdam, AH).

Nieuwswebsite houdt kantoor in Brugstraat

Rebonieuws.nl heeft een vestiging in het centrum van Bodegraven geopend. De nieuwswebsite is te bezoeken op Brugstraat 2 in Bodegraven, bekend als het voormalig pand van sigarenwinkel Klaas Bekker. Het ruim 100 jaar oude pand moest bijna helemaal worden gerenoveerd. Daardoor was het voor de inwoners van Bodegraven lange tijd een verrassing wat er in het pand zou komen. De inrichting is mede mogelijk gemaakt door de lokale ondernemers Karwei Bodegraven en Mirjam de Knikker van Kade6.

Rebonieuws eigenaar Danny de Vries is trots op deze stap: 'Ik ben blij dat we zo kunnen bijdragen aan een voller en aantrekkelijker centrum van Bodegraven. Ook zijn we op deze manier nog beter zichtbaar en bereikbaar voor onze inwoners en klanten. Het team wordt ondertussen ook flink uitgebreid. We hebben steeds meer freelancers voor ons werken, om ervoor te zorgen dat de website actueel blijft.'

Definitief glasvezel in buitengebied Bodegraven-Reeuwijk

Het buitengebied van Bodegraven-Reeuwijk krijgt glasvezel. Dat is de conclusie nadat vandaag het percentage inschrijvingen in dit gebied, enkele dagen voor de sluitingsdatum, de benodigde grens van 40% al is gepasseerd.

Glasvezelaanbieder GlasDraad Groene Hart Zuid is momenteel actief in de buitengebieden in het Groene Hart. Deze regio is door deze partij verdeeld in vier deelgebieden: Woerden-west, Woerden-oost, Oudewater en Bodegraven-Reeuwijk. Per deelgebied is tenminste 40% aanmeldingen vereist om het glasvezelnetwerk in dat deelgebied te gaan aanleggen. De aanleg van glasvezel in het buitengebied van Oudewater en Woerden-west
was al definitief. Daar komt Bodegraven-Reeuwijk nu bij. De GlasDraad campagne loopt nog tot maandag 9 juli. Kijk voor meer informatie op groenehart-zuid.glasdraad.nl.

Jeugdbibliotheek in de zomer

Reeuwijk - In de zomer≠vakantie van 16 juli tot en met 26 augustus is de Jeugdbibliotheek in Reeuwijk, vestiging van de Bibliotheek de Groene Venen, gesloten. Omdat juist voor kinderen lezen in de vakantie belangrijk en vooral heel leuk is, heeft de Bibliotheek een deel van de jeugdboeken overgebracht naar de Bibliotheek aan de Van Staverenstraat. Daar is de Reeuwijkse jeugd tijdens de zomervakantie van harte welkom om boeken te komen lenen. De Bibliotheek aan de Van Staverenstraat (Huis van Alles) heeft in deze periode aangepaste openingstijden, te weten dinsdag (18.30 - 20.00 uur), woensdag (14.00 - 17.00 uur) en vrijdag (14.00 - 17.00 uur. Het is ook mogelijk om materialen te reserveren via de website en deze af te laten leveren in de Bibliotheek Reeuwijk of Bodegraven. Dat kan via de website van de Bibliotheek www.bibliotheekdegroenevenen.nl of via de app Bibliotheek Wise.

Grote verloting Sluipwijkse Margriet

Boodschappenpakket 482; 1ste 2716; 2de 1756; 3de 0257; 4de 1157; 5de 0202; 6de 0071; 7de 4095; 8ste 2312; 9de 4002; 10de 3012; 11de 1036; 12de 2362; 13de 1286; 14de 1912; 15de 0022; 16de 2429; 17de 2960; 18de 2973; 19de 4161; 20ste 3486; 21ste 1903; 22ste 0260.

Zit uw nummer erbij, bel naar Herbert Baars, 06-23644066 om uw prijs in ontvangst te nemen.

Gemeente verleent omgevingsvergunning restaurant Elfhoeven

De Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) heeft namens de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een omgevingsvergunning verleend aan Exploitatie­maatschappij Elfhoeven B.V. De vergunning geldt voor de bouw van een gebouw ten behoeve van een restaurant, hotelkamers en een bedrijfswoning met bij­behorende parkeerplaatsen aan de Burgemeester Lucasselaan te Reeuwijk-Brug.

De locatie aan de Burgemeester Lucasselaan krijgt hiermee na lange tijd weer een nieuwe invulling. Voorheen waren hier onder meer een daghaven, hotel-restaurant en recreatiewoningen gevestigd. De nieuwe omgevingsvergunning biedt ruimte voor de realisatie van een restaurant, een bedrijfs­woning en hotelkamers aan de plas Elfhoeven.

Minimale overlast

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is zich terdege bewust van de overlast die de bouw van het pand kan veroorzaken. Wij geven in de ontheffing aan de projectontwikkelaar aan onder welke strenge voorwaarden hij gebruik mag maken van de toegangswegen en zien erop toe dat deze voorwaarden stipt worden nageleefd.

Aanvoer van bouwmaterialen

De aanvoer van bouwmaterialen gebeurt van maandag 9 juli tot en met vrijdag 27 juli a.s. tussen 14.00 en 16.00 uur. Het bouwverkeer volgt de route via de Roland Holstlaan en rijdt stapvoets tegen het verkeer in. Tijdens deze tijdvakken zijn verkeersregelaars aanwezig die het verkeer ter plaatse begeleiden om de verkeersveiligheid te waarborgen. Door de gekozen tijdvakken proberen wij de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Loswal en herinrichting

De gemeente heeft diverse opmerkingen ontvangen over de beoogde locatie van de benodigde laad- en loswal, aan het einde van de Notaris d'Aumerielaan. Het college van B en W is bereid de locatie van de loswal te heroverwegen. Het nodigt de Reeuwijkse samenleving uit spoedig alternatieve locaties aan te dragen zodat nog dit jaar een besluit kan worden genomen over de aanleg van een loswal, waaraan al heel lang behoefte bestaat. Op een later moment gaat de gemeente bovendien in gesprek over de herinrichting van de Notaris d'Aumerielaan, zodat deze ook in de toekomst veilig en goed bereikbaar blijft.

Bestemming onbekend

door Elly de Knikker

Het is druk in het Reeuwijkse Plassengebied. Té druk vindt Matthijs Kortleven van ChristenUnie. Waarschijnlijk overdreef hij wel iets toen hij tijdens de raadsvergadering vertelde dat hij drie echalons Japanners in twee rijen van 40 personen in het Plassengebied tegenkwam. Het zou allemaal door Landal komen. Het voordeel is, vindt hij, dat we door de toeristenbelasting te verhogen er geld voor kunnen vangen.

Of je overdrijvingen nu wel of niet serieus neemt, het wordt tijd om eens naar feiten te kijken. Op basis van persoonlijke waarnemingen en een fikse dosis onderbuikgevoel wordt in diverse gremia maar wat gezegd. En er wordt gekeken naar wat er in andere gemeenten gebeurt. Anderen kopiëren hoeft op zich niet slecht te zijn, maar met een copycat-beleid loop je per definitie twee stappen achter. Neem het Street Art Festival, op zich een hartstikke goed idee. We kopiëren het in onze gemeente, maar we 'vergeten' vervolgens om het festival te gebruiken in de communicatie. Niemand die er aan denkt, want het festival vormt geen onderdeel van een visie, van een vooropgezet routeplan met een helder geformuleerde bestemming.

De gemeentelijke marketing-gps staat afgesteld op onderbuikgevoel en dat maakt de bestemming erg twijfelachtig. Stichting Promotie Bodegraven-Reeuwijk krijgt jaarlijks 25 duizend euro om te besteden aan promotie van onze gemeente. Een veel te hoog bedrag als er door niemand doelen worden gesteld. Die 25 duizend is echter veel te weinig als je daadwerkelijk aan marketing wilt doen. Compleet met het formuleren van doelstellingen en te verwachten bij-effecten, het uitvoeren van nulmetingen en evaluaties.

Fantastisch zomerfeest op Regenboog

Reeuwijk - Met een geweldig feest waar veel te doen was voor de kinderen en contacten werden versterkt tussen ouders onderling en ouders en school én ook nog eens een prachtig bedrag is opgehaald, kan er gesproken van een dubbele win-win situatie.

Voor de kinderen was er een heel spellencircuit met onder andere sjoelen, reuze bellenblaas, stok vangen en een spiraal. Daarnaast was er nog de mogelijkheid om prijzen te winnen met spijkerbroekhangen of enveloppen trekken, je heerlijk uitleven op een groot springkussen, penalty schieten, het volgen van een boksclinic, lolly trekken, armpje drukken tegen meester Johan of jezelf te vereeuwigen met een heuse Photo Booth.

Naast de opbrengst van gezelligheid en onderlinge verbinding was er ook een geweldige financiële opbrengst van zo'n € 2400,-.

Deze wordt besteed aan Stichting Remèr in Brazilië,
waar oud-leerling van De Regenboog Jacoline Groenendijk aan verbonden is. Een ander deel van de opbrengst gaat naar de aanschaf van techniekmaterialen en een deel wordt gereserveerd voor het Groot Schoolplein Orkest, dat het volgende schooljaar de afsluiting van een muzikale projectweek zal vormen.

Gevonden en vermiste dieren

Vermiste dieren

Bodegraven: 11/6 Krooslaan - Luna; Poes, 4 jaar. Schildpadpoes. Blauw bandje

12/6 Overtocht - Siepie; Kater (Kruising met Maincoon), 1 jaar. Cypers grijs met witte sokjes en een wit befje, pluimstaart en langere haren in nekje

Gevonden dieren

Bodegraven: 25/6 Goudplevier - asielnaam Heino; Konijn (tam), ram (Albino). Langharig. Wit met rode ogen

Driebruggen: 2/7 A12 - Kat. Lapjeskat, rug bruin/beige gevlekt, witte pootjes met hier en daar een beige vlekje

Reeuwijk: 27/6 Reewal - Poes. Lapjeskat. Zwart
masker, boven rechter oog rode vlek, witte kin, linkerschouder rood overlopend naar witte poot, zwarte romp.

Telefoondienst van 8.00 tot 19.00 op tel.nr.: 0348-414242 voor allerlei vragen / informatie e.d. en vanaf 19.00 tot 8.00 staat er een bandje op met een 06 nummer voor alleen spoedgevallen. Op onze site vindt u de actuele lijst vermist en gevonden en nog veel meer info:

www.dierenhulpverleningwoerden.nl

Raad maakt prioriteitenlijst compleet

Na twee avonden vergaderen heeft de gemeenteraad haar prioriteitenlijst voor de begroting van 2019 gereed. Zoals wij vorige week al in deze krant schreven, bestaat over het grootste gedeelte van de voornemens die het college in de Kadernota presenteerde eensgezindheid in de gemeenteraad.

Van de 84,5 miljoen die de gemeente jaarlijks te besteden heeft, is het merendeel al bestemd. Is er een wijziging in de hoogte van de kosten of inkomsten te verwachten, dan wordt dit in de Kadernota opgenomen. Hieronder beschrijven we de opvallende extra uitgaven of inkomsten. Lees de Kader­nota voor het volledige overzicht en de toelichting op de website van de gemeente.

Opvallende extra uitgaven

• Het leerlingenvervoer valt door een nieuwe aan­beste­ding structureel maar liefst 106 duizend euro duurder uit.

• Er wordt structureel 300 duizend euro meer opgenomen voor voorzieningen in het Sociaal Domein. (*zie kader)

• Er wordt 38 duizend euro uitgetrokken om het budget voor cultuurhistorie structureel te verhogen.

• De afbouw van de extra subsidie aan het Evertshuis wordt tijdelijk stopgezet. In de praktijk betekent dit dat er 25 duizend euro meer dan vorig jaar begroot aan subsidie wordt uitgekeerd. (*zie kader)

Opvallende reserveringen

• Er wordt een miljoen euro gereserveerd voor onder­nemers die willen verhuizen naar het centrum van Bodegraven of hun gevel willen laten opknappen. Deze reservering is een voorloper van de komende Centrumvisie. (*zie kader en verslag in de krant van vorige week).

• Het nieuwe college heeft bij de installatie haar eigen programma 'Samen Duurzaam Gezond' gepresenteerd. De plannen die daarin zijn opgenomen moeten nog worden uitgewerkt. Er wordt een bedrag van 400 duizend euro gereserveerd om de genoemde plannen te kunnen reali­seren.

Opvallende extra inkomsten

• Het registreren van 1000 arbeidsmigranten levert de ge­­meente 200 duizend euro extra inkomsten van het Rijk op.

• De extra capaciteit van het Landalpark brengt 70 duizend euro meer toeristenbelasting in het laatje. De totale inkomsten lopen daarmee op naar 364 duizend euro. (*zie kader)

Sociaal domein

Het Sociaal Domein (zorg, welzijn, onderwijs, gezondheidszorg, opvoeding, inburgering, werk) kende in de afgelopen jaren een budgetoverschrijding van maar liefst 1,7 miljoen euro. In de komende begroting moet dit verlies worden weggewerkt en er wordt gekeken of er voortaan meer geld bij moet. Het voorstel van het college is om structureel 300 duizend euro meer op te nemen in de begroting. Daarnaast lobbyt de gemeente, samen met Gouda, voor een ruimere toelage van het Rijk. Als derde wordt gekeken naar kostenbesparing van zo'n 318 duizend euro. Deze maatregelen samen moeten ervoor zorgen dat de inkomsten en uitgaven over vijf jaar in balans zijn. Er wordt daarnaast een fikse reservepot gecreëerd om het risico van tegenvallers te kunnen opvangen. De tekorten van nu en de voorziene tekorten in de komende vier jaar worden gecompenseerd uit de nu bij de gemeente aanwezige reserves. (Let op: Dit is een zeer versimpelde versie van de werkelijke tekst in de Kadernota. We verwijzen u graag naar de volledig tekst die te vinden is op de gemeentelijke website.)

Toeristen, toeristenbelasting en buitengebied

ChristenUnie stelde voor de toeristenbelasting met 47 cent te verhogen naar 2 euro per persoon per nacht. (CU): "Met het geld kunnen meer voorzieningen worden gerealiseerd, zoals rustpunten in het gebied." Vergeer (CDA) noemde de verhoging nogal willekeurig en kreeg daarmee bijval van diverse andere partijen. Van der Smit (SGP) sprak wel zijn steun uit: "We hebben zo vaak al investeringen in voorzieningen niet kunnen doen vanwege een gebrek aan financiële middelen. Nu we de kans hebben om meer geld te innen, moeten we dat doen." De motie is aangehouden en dus niet in stemming gebracht. Overigens vloeit het geld dat via toeristenbelasting wordt geïnd naar de algemene kas; er kan geen specifiek doel aan worden gekoppeld.

In een andere motie pleitte De Vries (D66) voor het opstellen van een nota waarin beschreven wordt wat de grenzen zijn voor toerisme in het buitengebied. "We willen die toeristen graag, want hun aanwezigheid draagt bij aan de economie. Maar hoe beschermen we het buitengebied?" Op de SGP-fractie na stemden alle raadsleden in met deze motie.

Evertshuis

Het CDA vroeg de wethouder een termijn te noemen waarop de afbouw van de subsidie weer zou worden hervat. Deze motie werd door alle partijen gesteund, met uitzondering van Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk. Tijssen (BBR): "Geef het Evertshuis de tijd om de financiën op orde te krijgen. Hiermee gaat de raad te veel op de stoel van het bestuur zitten en die rol past ons niet."

Uitvoeringsplan voor centrum Bodegraven

Wethouder Nieuwenhuizen gaf aan af te willen van allerlei losse besluiten, zoals tot nu de praktijk is. Er komt één uitvoeringsplan voor het centrum van Bodegraven. De 1 miljoen voor verhuispremie en gevelsubsidie loopt daar vanwege de urgentie op vooruit. Interessant in dit kader was de oproep van VVD om in het centrum vooral pragmatisch om te gaan met de bestemmingsplannen en de APV. De partij wilde het college ermee stimuleren om creatief ondernemerschap niet te blokkeren door in het centrum blurring en terrasmogelijkheden juist toe te staan. Van der Smit (SGP): "Mocht deze motie onverhoopt worden aangenomen, dan roep ik het college op deze niet uit te voeren. Dit zou je volstrekt niet moeten willen doen." De motie is ingetrokken en niet in stemming gebracht.

Tiny Houses

Diverse partijen (PvdA, VVD, D66) verwonderden zich erover dat er in verkiezingstijd ruim gesproken werd over huisvesting, maar daar over niets in de Kadernota vermeld was. VVD kwam mede daarom met de motie om 'Tiny Houses' mogelijk te maken. Aanvankelijk reageerde de overige partijen er wat lauw op. Kunnen we niet beter wachten tot er een complete Woonvisie wordt samengesteld? Waarom nu al hierop voorsorteren? Dat de motie uiteindelijk met unanieme stemmen aangenomen is, komt door het pleidooi van onder anderen Kersbergen (VVD): "Geef deze proef de ruimte. Dan kunnen we de resultaten van de proef mooi meenemen in de later samen te stellen Woonvisie."

Gloss en Glimmer helden van de Vakantiespelen

Bodegraven - Over een paar weken beginnen de Vakantiespelen. Voor veel kinderen is dit de leukste week van het jaar. De helden van dit jaar zijn Gloss en Glimmer, twee energieke meiden uit de toekomst die per ongeluk in het jaar 2018 zijn beland. Gloss is een slimme meid die altijd wel een oplossing voor problemen weet. Glimmer is erg enthousiast en altijd van de partij voor een nieuwe trend of de nieuwste mode. Bij de Vakantiespelen gaan zij allerlei avonturen beleven en vooral veel lol hebben met alle kinderen en vrijwilligers.

De Vakantiespelen vinden plaats van 20 t/m 24 augustus op het evenemententerrein aan de Burgemeester Kremerweg. Voor de allermooiste hutten wordt nog bouwmateriaal gezocht. Wie pallets, planken of sloophout wil doneren, kan dit komen brengen op zaterdag 18 augustus vanaf 15:00 uur en op zondag 19 augustus tussen 10:00 en 18:00 uur.

Agenda

zaterdag 14 juli

Muiterij op de Bounty

De beroemde film Muiterij op de Bounty is om 20.00 uur te zien in de Nova bioscoop. Een spektakelfilm over het machtige schip De Bounty, de reis naar Tahiti en muiterij. Vrij entree. Zitplaatsen reserveren kan via e-mail novabioscoop@kpnmail.nl of telefoon 0172-650010.

dinsdag 17 juli

Broodmaaltijd Driebruggen

Driebruggen - Verse soep en een heerlijke broodmaaltijd in het Huis van Alles voor alle inwoners uit Driebruggen. Om 12.00 uur wordt u aan tafel verwacht. Als het weer het toelaat kunnen we op het terras eten. Voor de maaltijd betaalt u het vaste bedrag van € 6,50. Aanmelden kan tot zaterdag 14 juli bij Henk Bruins via telefoon 0348-501618 of e-mail henkbruins@gmail.com of bij Anja Bout via telefoonnummer 06-54960000.

woensdag 18 juli tot vrijdag 20 juli

Kinderfeest in Bodegraven

Bodegraven - Het Kinderfeest Bodegraven wordt georganiseerd door de Protestantse kerk Bodegraven met hulp vanuit alle andere kerken. Kinderen van 4 tot 10 jaar worden drie dagen lang vermaakt door enthousiaste vrijwilligers. Iedereen is welkom, de toegang is gratis! De locatie van het feest is op het Raadhuisplein in Bodegraven.

www.kinderfeestbodegraven.nl

Veel belangstelling bij het Zomerconcert van OBK Driebruggen

Driebruggen - Onder perfecte weersomstandigheden hebben een kleine honderd belangstellenden zaterdagmiddag 7 juli genoten van het jaarlijks traditionele zomerconcert door muziekvereniging OBK Driebruggen.
Zoals gebruikelijk werd dit als openluchtconcert gehouden op de Lindenlaan in Driebruggen.

Al enige tijd voor de aanvang om 16 uur had een trouwe schare publiek een plekje gezocht tegenover de opstelling van het orkest. En dat publiek werd, in de diversiteit en uitvoering, zeker niet teleurgesteld.

Het opleidingsorkest, onder leiding van Liesbeth van Leeuwen, begon het muziek­optreden met een aantal mooie nummers waarin zij als beginnende musici goed konden laten horen hoever zij al zijn gevorderd.

Hierna werden de aanwezigen getrakteerd op een bijzonder ritmisch optreden van de slagwerkgroep, geleid door Gerda Tuinstra. Zij verrasten de aanwezigen onder meer op een opvallend en welluidend akoestisch luister- en schouwspel met opvallend gekleurde toongestemde kunsstof buizen.

Daarna besloot het volledige OBK orkest, wat al weer vele jaren wordt gedirigeerd door Mark van Mil, deze muziekmiddag met enkele bekend in de oren liggende nummers van Deep Purple, Billy Joel en Robbie Williams. Gewoonte­getrouw volgde na het muziekoptreden nog de trekking van de grote OBK-verloting. Ook nu waren daarin, met dank aan de vele sponsors, weer veel prachtige grote en kleine prijzen te winnen met als klapstuk en hoofdprijs een grote, verrijdbare barbecue.

Tekst en beeld: Wim de Boevère

Bibliotheekpassen uitgereikt aan statushouders

Bodegraven - Dinsdag 10 juli heeft de Bibliotheek De Groene Venen bibliotheekpassen uitgereikt aan 22 Syrische dames. Deze dames komen normaalgesproken op dinsdagochtend bij elkaar in het Huis van Alles in Bodegraven, waar SAM elke week 'Kids en koffie' organiseert, in het kader van versneld burgerschap. De vrouwen dragen zelf de activiteiten voor deze ochtend aan en hun kinderen worden opgevangen.

De Bibliotheek biedt de statushouders die bezig zijn met hun inburgeringsexamen kosteloos een jaarabonnement aan, om deze doelgroep te helpen bij het aanleren van de Nederlandse taal. De Bibliotheek beschikt namelijk over een uitgebreide collectie met Nederlandse studie- en leesboeken. De dames hebben een rondleiding gekregen door de Bibliotheek, waarbij ze ook hebben kennis gemaakt met deze collectie. Onder het genot van een kopje koffie of thee is er uitgelegd hoe ze gebruik kunnen maken van het aanbod van de Bibliotheek.

Groep 8 Da Costa School kiest alternatief voor eindmusical

Het einde van het schooljaar is al in zicht. Dat betekent voor kinderen van groep 8 teksten instuderen om uiteindelijk de musical op te voeren. Groep 8 van de Da Costa School gooide het over een andere boeg en namen een Eindfilm op. De opnames, die twee weken geleden plaatsvonden, zijn vooral bij Bodegraafse ondernemers opgenomen. Zo waren ze onder meer aan het filmen bij Brood&Ko. Hier zijn taartjes besteld voor de bruiloft, maar of dat allemaal goed verloopt is nog maar de vraag!

Afgelopen maandagavond was de premiëre. De eindfilm werd vertoond onder toeziend oog van alle juffen, meesters, ouders, opa en oma's in het Evertshuis in Bodegraven. Na afloop werden de kinderen van groep 8 uitgezwaaid met een liedje of gedichtje. Een dag later, op dinsdag, begon de schoolvakantie en gaan ze volgend jaar als brugpieper naar de middelbare school.

Dubbele straatnamen, deel 1

Bodegraven-Reeuwijk - Na de gemeentelijke fusie hebben wij een tiental dorpen en kernen binnen onze grenzen. Wat blijkt? Er zijn daardoor meerdere straten in onze gemeente die dezelfde naam hebben. Wie wonen er in die andere kernen? We portretteerden bewoners uit dezelfde straten met exact dezelfde huisnummers.

Deze week de eerste straat: Groene Zoom.

Groene Zoom 11 Bodegraven

Als de voordeur open staat, vraagt een vriendelijke jongeman of we onze vraag nogmaals willen stellen: wil je meewerken aan deze reeks dubbelportretten? Maar dan in het Engels. Achter deze voordeur wonen jongeren afkomstig uit Polen.

Als de vraag helder is, mogen we binnenkomen. De 23-jarige Anja werkt in de bloemen. Dat doet ze al vijf jaar. Haar Nederlands is nog niet geweldig, dat komt omdat ze al die jaren alleen met Poolse arbeiders werkt. Haar Nederlands probeert ze wat beter te krijgen door aan de overkant van de straat bij VV Bodegraven te voetballen. Dat doet ze samen met haar huisgenoot Kasia, ook 23 jaar oud. Kasia werkt net als Anja bij de gerberakwekerij in Moerkapelle.

Stefan is ook 23 jaar en hij werkt bij Noordhoek geraspte kaas. Zijn Nederlands is veel beter dan hij eerst aan de deur durfde te laten horen. Hij werkt op de afdeling waar de kaas geraspt wordt. In zijn vrije tijd is hij lid van Bodegraafse boksclub. Daar bouwt hij niet alleen aan zijn spieren, maar ook aan zijn Nederlands. Hij heeft er veel vrienden. Het uurloon is vooral de drijfveer dat ze hier in Nederland werken. Want thuis, de familie en vrienden die missen ze erg. Alleen tijdens de vakanties gaan ze naar Polen. Maar met elkaar hebben ze het reuze gezellig. Of het erg is dat ze in hun werkkleding op de foto gaan? Welnee!

Groenezoom 11 Reeuwijk

Een hoop herrie als de voordeur van nummer 11 opengaat. Het jongste zusje had de deur graag zélf opengedaan. We lossen het probleem op door haar zélf de voordeur weer achter ons te sluiten. Je bent twee, dus zeg je néé. Zo gaat dat in een peuterleven. Je kan alles zelf, dus je wilt ook alles (en dan dus ook àlles) zelf doen.

In de woonkamer maken we kennis met alle drie de zusjes.
Drie blonde Blommetjes met prachtig blauwe ogen. Achter deze voordeur woont de familie Blom, Joey en zijn vrouw Cheryl en hun drie dochters. Yvie is 8 jaar en zit op paardrijden en turnen. Myla van 4 jaar gaat al naar basisschool De Venen. Abby is 2 jaar en gaat naar kinderdagverblijf het Papegaaiennest en zit daar bij de Hommels.

Eenmaal in gesprek met de ouders is de rust weergekeerd. Zitten de dames gezusterlijk met de iPad op de bank. Vader Joey werkt in Boskoop bij een grafisch bedrijf voor de sierteelt als accountmanager buitendienst. Cheryl is pedagogisch gezinsbegeleider in Gouda en omstreken. Ze biedt hulpverlening voor mensen met een beperking. Wat er zo leuk is aan Reeuwijk. Het water! Beide ouders houden van sporten op en in het water. En, vult Joey aan, kempo bij Feike van Det in Bodegraven. Beiden zijn niet geboren maar wel getogen in Reeuwijk. Joey zat op de GMS aan de ene kant van de Breevaart en Cheryl op de Venen aan de andere kant van de Breevaart. Ze kenden elkaar al jaren. Maar ja, Joey is twee jaar jonger en er zijn leeftijden waarop dat telt. Toch zei hij als zestienjarige, wijzend naar Cheryl, tegen zijn moeder: ìMet haar ga ik trouwen.î Maar het is er nog niet van gekomen.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Nieuwe POP-UP Galerie in de Kerkstraat

Bodegraven - Op vrijdag 13 juli wordt om 17.00 uur POP-UP Galerie Marryzglaz in de Kerkstraat 22 in Bodegraven officieel en feestelijk geopend door wethouder Robèrt Smits van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook wethouder Inge Nieuwenhuizen en centrummanager Jeroen Wichers zijn bij deze opening aanwezig.

Deze POP-UP Galerie is begin van het jaar tot stand gekomen dankzij bemiddeling van centrummanager Jeroen Wichers en met dank aan de eigenaar van het pand. Marry Buiks, glaskunstenaar uit Bodegraven, heeft wederom een winkelruimte, nu in de Kerkstraat, ingericht met verschillende werken van kunstenaars uit o.a. Bodegraven-Reeuwijk.

Het realiseren van een tijdelijke POP-UP Galerie is Marry Buiks niet vreemd. In 2017 heeft hij dit namelijk al eerder, samen met een aantal kunstenaars, op een succesvolle wijze in Rijnhoek Plaza in Bodegraven, weten te realiseren. Drie maanden hebben de kunstenaars toen gebruik mogen maken van een prachtige ruimte om hun kunstwerken tentoon te stellen om vervolgens plaats te maken voor een nieuwe huurder.

De behoefte aan een ruimte in Bodegraven, waar de drempel laag is en waar men op een ongedwongen manier kunst kan bewonderen, heeft deze galerie toen al bewezen. De kunstenaars hebben toen de oproep gedaan dat zij van harte hopen dat er wederom een eigenaar van een leegstaand pand zich zou melden zodat zij er weer zorg voor konden dragen dat er op kunstgebied nog meer te zien en te beleven valt. Dat dit echter al zo snel vorm zou krijgen was een geweldige verrassing. Eind december kwam Marry Buiks in contact met Jeroen Wichers en vervolgens is het allemaal heel voorspoedig gegaan. Hij heeft wederom snel de ruimte weten om te toveren tot een prachtige expositieruimte waar het werk van de verschillende kunstenaars uit o.a. Bodegraven-Reeuwijk weer geweldig tot zijn recht komt.

Nieuwe expositie

Op vrijdag 13 juli zijn in deze nieuwe expositie prachtige objecten vinden van zeven gastexposanten uit Bodegraven-Reeuwijk, Woerden en Alphen aan den Rijn.

• Margriet Blanken - Kleurrijke abstractie in acryl op doek

• Katinka van der Koogh - Beeldende expressie in acryl op doek

• Ans Kroeze - Aaibare sculpturen van steen

• Patra Looij - Metalen objecten

• Karin de Rooy - Linosneden

• Dirk van der Vecht - Schilderijen

• Saskia Vergunst - 3D Assemblage

Naast het werk van de gastexposanten is er ook werk te zien van

• Cees in t Veld – Schilderijen en fijn beeldhouwwerk

• Anneke van den Broeke – Schilderijen

• Adri Oosterbroek – Sieraden en tassen

• Marijn van Teylingen – Lichtobjecten

• Marry Buiks - Glasobjecten

De POP-UP Galerie is open op vrijdag en zaterdag van 12.00 - 17.00 uur en anders op afspraak, tel. 06 - 51064866. De expositie duurt in principe tot 1 september.

Gast van de Week Emmy Schaling

Maandagavond 16 juli heeft Leo Dijkmans in het rechtstreekse radioprogramma ìGast van de Weekî als gast Emmy Schaling. Zij is muziekdocent bij Muziek Collectie Bodegraven (MCB) in het Evertshuis, waar zij Cello- en kamermuzieklessen geeft aan volwassenen. Maar ook geeft Emmy cellolessen aan kleuters van 5 en 6 jaar. Naast de cellolessen geeft Emmy ook cursussen Spelen met muziek en Ontdek je instrument. De cursussen Spelen met muziek en Muziek-oriëntatie worden gegeven aan groepjes kinderen vanaf 4 jaar en vanaf 6 jaar. Spelenderwijs maken kinderen kennis met de verschillende facetten van muziek maken. Er wordt gezongen en muziek gemaakt met Orff-instrumenten. Ook is Emmy muziekdocent van verschillende basisscholen waar zij muzieklessen geeft. Dit alles wordt een mooie en interessante uitzending, die u zeker niet mag missen. Er wordt tussen de interviews door ook muziek gedraaid en Emmy gaat zelf ook iets spelen.

Luisteren dus op maandagavond 6 juli van 20.00 uur tot 21.00 uur op Radio Bodegraven. Te ontvangen op de FM 107.8.

Echte wasabi komt uit Bodegraven

Bodegraven - Vorige week dinsdag vond er een wereldprimeur plaats in Bodegraven. De Wayonaise – de eerste wasabimayonaise met échte wasabi – werd gepresenteerd aan burgemeester Van der Kamp. Leendert Bom is samen met zijn vrouw Anne de eerste die echte wasabi machinaal kan raspen en levert in Nederland en Europa. Leendert: "De burgemeester was zeer enthousiast over de Wayonaise. Helaas kon hij het op dat moment niet proeven, maar hij neemt het wel mee op vakantie."

Leendert Bom (52) en zijn vrouw hebben sinds vijf jaar het bedrijf Wasabi4you. Met machines wordt de wasabiwortel geraspt en verwerkt in andere voedselproducten, zoals mayonaise. De productielocatie met machines is in de buurt van Bodegraven, de exacte locatie houden ze geheim. "We zijn de eersten en enigen die het is gelukt om machinaal wasabi te raspen en dat willen we graag zo houden," zegt Leendert. Ze verhandelen vooral aan toprestaurants, groothandels en particulieren. "We hebben ook op grote culinaire events gestaan met topchefs en tv-koks. Daar verkochten we hamburgers van Nederlands wagyuvlees met onze Wayonaise. Binnen anderhalf uur waren we uitverkocht. Het is ontzettend jammer dat we lokaal nog niet bekend zijn. Ik wil Bodegraven op de kaart zetten als wasabidorp."

Het begon allemaal na een uitzending van Keuringsdienst van Waarde van mei 2013 over wasabi. Deze plant groeit in Japan en Engeland en is erg moeilijk om te kweken. Leendert: "In die aflevering zagen we een Engelsman die de echte wasabi kweekte, maar het werd nog niet verhandeld in Europa. Mijn vrouw en ik keken elkaar aan en dachten één ding: dit moesten wij gaan doen!" Het was een droom van hen om ooit een kleinschalig sushirestaurant op te zetten, nu hebben ze een eigen bedrijf in wasabi. "Het was in het begin wel even puzzelen hoor, we hebben niet eerder een eigen bedrijf in voeding gehad."

Echt of nep?

Is wasabi niet te heftig? "Dat is vaak de eerste gedachte die bij mensen opkomt," stelt Leendert. "Echte wasabi is inderdaad pittig, maar minder. En het gaat heel snel weg en smaakt ietwat zoet. Nepwasabi blijft branden, smaakt bitter en het overheerst alle andere smaken. Dit imitatiemengsel bestaat uit mierikswortel, mosterd en chemische troep. Het is veel heftiger qua pittigheid en zeker te scherp voor de meeste Nederlanders. Ik snap dat veel mensen denken dat ze wasabi niet lekker vinden, maar dan hebben ze nooit de echte wasabi geproefd."

"In een restaurant kan je het ook gelijk zien; als ze direct aan jouw tafel een wasabiwortel raspen, heb je de goede wasabi te pakken. Anders niet." De smaak van de wasabiwortel verdwijnt namelijk binnen een minuut of twintig door blootstelling aan de lucht. Dus dan moet er opnieuw worden geraspt met een speciale rasp met fijne tandjes en zonder gaatjes.

Verse wasabi

Om wasabi vers te houden, kan het ook in een vettige substantie worden verwerkt zoals chocola. "We hebben ook geprobeerd om wasabikaas te maken, maar dat is faliekant mislukt. Het heeft namelijk een antibacteriële werking en bacteriën zijn juist nodig om kaas te maken. En als je echte wasabi gebruikt, hoef je ook geen suiker of zout toe te voegen. Wasabi is een gezonde smaakmaker."

Andere voedselproducten die Wasabi4you heeft zijn WasabiChoQ, Wasabi Pure(e), wasabihumus, wasabiroomkaas, wasabibier en natuurlijk Wayonaise. "Vroeger gebruikten we de standaardmayonaise, nu hebben we onze eigen receptuur ontwikkeld en deze wordt gemengd met echte wasabi. Gewoon puur natuur, dus zonder rommel zoals e-nummers. Op dit moment proberen we wasabi-ijs te maken."

Bodegraven als wasabidorp

De wasabiwortel en producten met wasabi kan je online kopen via wasabi4you.nl. "We bezorgen gratis in Bodegraven en omstreken! Misschien starten we in de toekomst ook een winkel, maar eerst willen we meer groeien." Leendert en Anne Bom hopen dat ze dit jaar kunnen uitbreiden. Op dit moment hebben ze mensen die helpen en zakenpartners, maar nog geen vaste medewerkers in dienst. "Ook willen we graag meer in contact komen met lokale ondernemers om nog meer met wasabi te kunnen doen. Het zou geweldig zijn als we een eigen evenement kunnen oprichten zoals een sushifestival."

Door Sanne Lenselink

Kijkertjes

• t.k. reddingsvestje voor kind van 20-30 kilo € 15,- tel. 06-33897877

• t.k. Bopita box blankhout 1e gebruikt €17,50 tel. 0182-393574 of 06-54625262

• t.k. 2 Carltonkoffers met cijferslot iprst € 30,- tel. 06-12270878

• t.k. gratis af te halen jonge guppyís tel. 0172-612072

• t.k. Sony Bravia LCD TV Full HD 40 inch i.z.g.st. € 99,- tel. 06-45242854

• t.k. 2 Bobike fietszitjes voor achterop de fiets i.p.st. € 15,- p.st. tel. 0182-394169 of 06-22345510

• t.k. 4 witte pl. kuipstoeltjes voor in de tuin € 25,- tel. 0182-394487

• t.k. Jan van Haasteren legpuzzels per stuk € 5,- tel. 0172-613472

• gratis af te halen jaargangen Quiltnieuws v. a. 1993-2009 tel. 0172-613062.

• Gevraagd spartamet rond de € 20 a € 25 of gratis voor de onderdelen tel. 06-12673012

• t.k. kittens geb. 3-5 lief en zindelijk, zwart-wit € 20,- tel. 06-15014547

• t.k. Dorema voortent caravan compleet, opbouw car. 4,5 m., € 50,- tel. 06-44978011

• Gevraagd: een standaard om een droogmolen in te zetten, in het gras tel. 06-44714623

• t.k. inbouw gel-openhaard met kunst houtblokken, voor binnen, maar ook leuk buiten in de tuin € 75,- tel. 06-21628960

• t.k. rechthoekig opblaaszwembad L:180cm, B:120cm, H: 35cm. I.g.st. € 5,- tel. 0182-355598

• t.k. bankstel 2 en 2.5 zits, kleur beige, € 110,- tel. 0172-618363

• t.k. mooie Sparta herenfiets 3 versnellingen € 110,- tel. 06 13588185

Kerst verrast op zomers toernooi

Dammen

Voor de derde achtereenvolgende keer organiseerde de Reeuwijkse damclub een DamBQ, een damtoernooi met barbecue. Het toernooi werd gewonnen door Martijn van der Klis uit Nieuwegein, Marcel Kosters uit Haarlem pakte het zilver en het brons ging verrassend naar een huisdammer. Reeuwijker Remmert Kerst (uiterst rechts op de foto) was bijna alle clubdammers te slim af. Op het terras van Délifrance werd hem de beker voor de derde plek overhandigd.

Opbrengst collecte

Reeuwijk - De collecte voor de Maag Lever Darm Stichting heeft in Reeuwijk-Brug en Reeu≠wijk-Dorp € 1.529,15 opgebracht. Alle collectanten en gevers hartelijk dank voor inzet en gave.

Voormalig raadhuis Reeuwijk bestaat een eeuw (deel 2)

Reeuwijk - Het oude gemeentehuis van Reeuwijk, aan de Raadhuisweg, werd na de ingebruikname van de nieuwbouw getransformeerd tot appartementen­complex. Dat dit niet vanzelf ging, vertellen één van de bewoners van het eerste uur John 'Appel' v.d. Burg en zijn partner Hanny v.d. Meij.

Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw moesten er opnieuw noodoplossingen worden gezocht voor het ruimtegebrek in het gemeentehuis van Reeuwijk. Zo werd er een houten noodgebouw gerealiseerd voor de afdeling Gemeentewerken en werd het voormalige, naastgelegen postkantoor betrokken door de afdeling Sociale Zaken. De definitieve oplossing kwam in de zomer van 1985 met de ingebruikname van een nieuw gemeentehuis, naast het oude gemeentehuis, op de plaats van een voormalig dorpscafé. Alle ambtenaren konden weer gehuisvest worden onder één dak.

"De toenmalige gemeentesecretaris, Henk van der Laan, was een groot voorstander van slopen. Het was zijn bedoeling om de centrale gang van het nieuwe gemeentehuis bij eventuele uitbreiding hiervan verder door te trekken naar de plaats waar het oude gemeentehuis staat. Dat was met het oog op de herindeling van de gemeente Reeuwijk met Waarder en Driebruggen, die in 1989 een feit was, een praktische gedachte," aldus John v.d. Burg. "CDA-wethouder Arie Buitelaar heeft dat tegen weten te houden. Hij heeft zich er sterk voor gemaakt dat het een gemeentemonument zou worden." Aldus geschiedde. De extra ruimte die benodigd was om het grotere aantal ambtenaren onderdak te bieden na de herindeling van 1989, werd uiteindelijk gevonden binnen het nieuwe gemeente­huis zelf: de inpandig gevestigde Openbare Bibliotheek verhuisde naar het pand van de voormalige Alfa Romeo garage aan de Van Staverenstraat.

Symbolisch bedrag

Het oude gemeentehuis heeft twee jaar leeg gestaan en werd voor het symbolische bedrag van één euro verkocht aan Woningbouwvereniging Reeuwijk. Deze gaf architect Henk Schat opdracht het om te vormen tot appartementencomplex. De woningbouwvereniging kreeg echter de begroting niet rond, waardoor de gemeente de kosten voor de bestrating van de parkeerplaatsen en de toepassing van geluidwerende maatregelen op zich heeft genomen. Vergeer Bouw kreeg de opdracht om het pand te verbouwen, maar heeft erop toe moeten leggen. Om het tekort binnen de perken te houden, werd er bezuinigd op de werkzaamheden van de onderaannemers en dat is niet zonder gevolgen gebleven: de oplevering vond twee weken later plaats dan gepland, op 15 mei 1987, en de betalingen verliepen moeizaam. Binnen afzienbare tijd moesten de dakpannen en de schoorstenen al vervangen worden.

Amsterdamse fundering

Tien jaar geleden bleek dat de koppen van de houten palen droog waren komen te staan en dat mede door het zware verkeer, de fundering verstevigd moest worden. Het oorspronkelijke gebouw had een zogenaamde Amsterdamse fundering: over de koppen van de heipalen werd een plank gelegd en daarop werd direct de steens muur gemetseld. Er werden nieuwe stalen buispalen naast geheid en tegen de steens muur werd een nieuwe betonnen fundering aangebracht, zodat het pand veel stabieler is geworden.
Door deze werkzaamheden zijn echter scheuren in de muren van het gebouw ontstaan, doordat de nieuwe palen en fundering zich gingen zetten. De oorspronkelijke houten vloer is bewaard gebleven. De constructie is echter weinig draagkrachtig en daarom moest met lichtgewicht Metalstud binnenwanden worden gewerkt. Dit brengt met zich mee dat het gebouw erg gehorig is en alleen vloerbedekking gebruikt mag worden, dus geen harde vloeren zoals laminaat of parket, van­wege het contactgeluid.

Rust in gebouw

John v.d. Burg: "In de beginperiode toen ik hier kwam wonen, tweede helft jaren tachtig, woonden hier voornamelijk jonge mensen. Er werd nogal gefeest, men hield weinig rekening met elkaar. Onder het voormalige burgemeesterswoonhuis was een schuilkelder, op een bepaald moment werd daar een wietplantage ontdekt. Geleidelijk aan verdwenen de jongeren en kwamen er bewoners van middelbare leeftijd voor in de plaats. Daarmee kwam er rust in het gebouw en is er veel minder vaak lawaai dan vroeger. De gemiddelde leeftijd is inmiddels 60plus, we zijn bijna aan een traplift toe. De verstandhouding tussen de bewoners is plezierig: we lopen de deur niet bij elkaar plat maar als er iets is, weten we elkaar te vinden. Een à twee keer per jaar drinken we een borreltje met elkaar en jaarlijks organiseren we een gezamenlijke barbecue. Al met al zijn de bewoners blij en tevreden met hun huidige woonruimte."

Tekst en beeld: Loes Kamer

Feest bij Volleybal Club Reeuwijk

Reeuwijk - In augustus is het feest bij de Volleybal Club Reeuwijk (VCR). Ze bestaan 50 jaar! Dit wordt gevierd met een jubileumfeest op 22 september. Het ingrediënt voor dit feest: gezelligheid. Alle leden, oud-leden én hun partners zijn van harte welkom!

Het begon 50 jaar geleden.
Een groepje van zes à zeven Boskoopse volleyballers begon in Reeuwijk een volleybalclub. In Boskoop was namelijk geen geschikte ruimte te vinden. Eerst bij Dorpsschool De Bron en later in de gymzaal aan de Van Staverenstraat. Als naam werd gekozen 'VCR'. Inmiddels volleybalt de club al jaren in De Meerkoet. Bestuurslid Nico Driehuis: "Vroeger speelden we bijvoorbeeld ook in De Roerdomp en andere zaaltjes. Probleem was altijd dat het plafond te laag was. De Meerkoet is de mooiste zaal ooit. Veel beter dan die lage gymzaaltjes en ruimer. We zijn erg tevreden over onze sporthal."

18+

Ruim 30 leden slaan hier iedere week hun balletje. Bert Domburg, lid van het eerste uur, speelt nu nog steeds bij VCR. De leden zijn allemaal 18+ en de teams zijn gemengd. Nico: "We hebben deze keuze gemaakt omdat we de jeugd onder de 18 niets kunnen bieden. En er zijn genoeg grote verenigingen in Gouda en omstreken die wel volleybal voor de jeugd aanbieden." Marjan Boere, secretaris en lid jubileumcommissie: "Als mensen eens willen kennismaken en een keer een potje willen meespelen, dan kunnen ze vrijblijvend langskomen op de maandag vanaf 20.30 uur in sporthal De Meerkoet in Reeuwijk."

Actieve club

De VCR is een actieve club. Ze spelen weliswaar niet onder de vlag van de NEVOBO, maar wel in een door een aantal verenigingen opgezette 'eigen' competitie met verschillende volleybalverenigingen in de buurt. Bijna iedere week is er een wedstrijd. Naast het spelen en de wedstrijden ondernemen de leden allerlei activiteiten met elkaar. Vroeger wat meer dan nu. Met glunderend gezicht vertelt Nico over het grote FBS (Familie, Bedrijven en Straten) toernooi. Vier avonden werd er gespeeld. Tegenwoordig vindt het FBS op één avond plaats. Of het jaarlijkse oliebollentoernooi (avondvullend toernooi voor verenigingen in de regio), de weekendjes weg en de puzzeltochten met na afloop iets eten met elkaar. En elk jaar gaat een groep leden naar oud-VCR lid Ruud Lakerveld in Spanje. Marjan is sinds vier jaar lid en geniet van al het bekijken van de foto's uit de oude doos. Marjan: "Voor mij zijn al die verhalen natuurlijk nieuw en die foto's geven een mooi beeld van hoe het was."

Jubileumfeest

Het jubileumfeest vindt plaats op 22 september. Marjan: "De datum is fictief, want eigenlijk bestaat VCR op 27 augustus al 50 jaar. Maar dat is midden in de zomervakantie. Nico: "Die 27 augustus is de datum van de eerste bewijsbare huuraanvraag. Voor die tijd waren het gewoon een paar mensen die een bal gingen pakken." Maar wat staat er de 22e te gebeuren? Marjan: "Het wordt een feestavond met eten voor leden en hun partners. Er is een receptie voor oud-leden en genodigden. En als oud-leden willen blijven op het feest, dan blijven ze. Het feest is in De Kaag in Reeuwijk-Dorp. De uitnodigingen zijn al verstuurd en eind mei heeft een advertentie in de Kijk op Bodegraven-Reeuwijk gestaan. Ook hangt er een groot spandoek aan de Randweg, in de tuin van één van de leden." Nico: "Als leden zich het familiegevoel van de vereniging herinneren, dan komen ze wel!"

Voor het jubileumfeest is de VCR nog op zoek naar oud-leden. Deze kunnen zich ook zelf aanmelden door een mail te sturen naar vcr-50jaar@hotmail.com. Tekst: Stefanie Peters

Beeld: VCR

Eindshow 'Studio Viva Dans op het witte doek' grande finale tienjarig jubileumjaar
Goudse Schouwburg compleet uitverkocht

Bodegraven - Een heel seizoen vol feestelijkheden rondom het tienjarig bestaan van Studio Viva Dans. Zaterdag 7 juli was de grande finale van dit jubileumjaar: de eindvoorstelling 'Studio Viva Dans op het witte doek'. Voor het tiende jaar op rij organiseerde het team van Carolien van Os een weergaloze eindshow. Ditmaal in een compleet uitverkochte Goudse Schouwburg.

Spectaculair en verrassend

Bij de ingang werd het publiek verwelkomd door showdanseressen die de programmaboekjes uitdeelden. Zoals gebruikelijk in de filmwereld sierden grote filmposters de foyer, met daarop leerlingen afgebeeld als heuse filmsterren. Voorafgaand aan het eindoptreden werd een serie korte videoboodschappen vertoond. Felicitaties alom van bevriende 'oude bekenden' ter ere van tien jaar Studio Viva Dans. De show ging meteen spectaculair van start met een spetterend optreden van alle selectiegroepen. Uit een groot gouden cadeau op het podium kwam het docententeam tevoorschijn, met glimmende ballonnen die het cijfer 10 vormden. Daarna werd het publiek in maar liefst veertig dansen meegevoerd naar de magische wereld van het witte doek. Iedere groep had een eigen dans ingestudeerd en één of meerdere combinatiedansen, samen met andere groepen.

Studio Viva Dans op het witte doek

De meest uiteenlopende optredens wisselden elkaar in hoog tempo af. Schattige dino's van 3 tot 5 jaar dansten op Jurrasic Park. Een grote groep Minions waren hilarisch op het podium. En net zoals in de film Up ging een huisje door allemaal ballonnen zelfs echt de lucht in. Op Warriors zetten jongens en meiden gezamenlijk een krachtige hiphop performance neer. Maar tijd voor ontroering was er ook, in de vertolking van The boy in the striped pyjama's door de klassiek-moderne danseressen. Ook de damesgroep schitterde op het toneel in Popcorn. Tot slot dansten alle selectiegroepen als ware zombies in het indrukwekkende slotstuk War-Z.

Verrassing

In haar slotwoord bedankte Carolien iedereen voor hun bijdrage aan deze jubileumvoorstelling. Collega Refaja Bastiaans levert sterke choreo's en is als mannelijke collega een enorm waardevolle aanvulling op het docententeam. Een speciaal woord van dank voor oud-leerlinge, collega-docente en steun-en-toeverlaat Liselot van den Boogaard, die eveneens een groot aantal choreo's voor haar rekening nam. Liselot wist op haar beurt Carolien te verrassen. Op het podium verscheen een feestelijk versierde stoel. Zichtbaar emotioneel genoot ze van de leerlingen en oud-leerlingen die samen dansten op een compilatie, gemaakt van haar choreo's uit de afgelopen tien jaar.

Close with a bang

Voor de slotdans I Believe
kwamen alle groepen één voor één het podium op. Rond de 240 leerlingen vulden het podium, de gangpaden en de balkons. De lampjes om hun vingers zorgden voor een betoverend effect, zeker toen het licht gedimd werd. De overvloed aan ballonnen en confetti maakten het dansfeest compleet.

Tienjarig jubileum

Dit jubileumjaar kende volop hoogtepunten. De dansers en danseressen van Studio Viva traden veelvuldig op, onder andere tijdens de Najaarsmarkt, het tiende jubileumconcert van Helemaal Top, het Street Art Festival en de Zwemvierdaagse. De selectiegroepen gingen op kamp en Flow Motion (jazz) en Flow Active (modern) werden Nederlands Kampioen tijdens We Know You Can Dance.

Zoveel hulp

Een jaar lang heeft het docententeam met alle leerlingen naar dit eindoptreden toegewerkt. Iedereen stond te popelen om te laten zien waar ze met hart en ziel voor hebben getraind. Maar voor een eindvoorstelling van deze omvang is nog meer nodig. De inzet van professionele partners, sponsoren en heel veel vrijwilligers. Zodat iedere show, de inmiddels hooggespannen verwachtingen van voorgaande optredens, toch weer kan overtreffen. En dat is gelukt! Deze eindvoorstelling was met recht een kroon op dit feestelijke en succesvolle jaar. Op naar de volgende mijlpaal!